2018-12-06 14:44News

HexaRoot är tekniken bakom mer hållbara såddtekniker

På bilden syns teamet bakom HexaRoot, från vänster: Rasmus Lundgård, Frederik WarburgPå bilden syns teamet bakom HexaRoot, från vänster: Rasmus Lundgård, Frederik Warburg

HexaRoot minskar tillväxten av ogräs genom optimering av moderna såddstekniker. Idén blev i Venture Cups tävling IDEA 2018 prisad som en av de 20 bästa.

Teamet bakom HexaRoot består av Frederik Warburg och Rasmus Christensen, två danska killar där en av dem, Rasmus, för närvarande bor och studerar i Lund. Av en händelse sprang teamet bakom HexaRoot på en forskare på Universitetet i Köpenhamn som efter dialoger sådde ett frö till idén. Med Rasmus familjehistorik inom jordbruk tillsammans med killarnas stora intresse av att skapa ett hållbart samhälle var idén till HexaRoot född.

Med forskning i ryggen som visade att tillväxten av ogräs kunde minskas med 71% med hjälp av innovativa såddtekniker stod det klart att detta var något som killarna ville jobba vidare med. Teamet menar att matkunsumtion är något som mänskligheten alltid kommer vara beroende av och ville därför göra något åt den enorma press vi utsätts för. Genom att kombinera tilläggsutrustning med en programvara baserad på AI som använder data från fältet har en idé som ska göra något åt detta.

- Det blir mer och mer viktigt att utveckla effektiva och miljövänliga sätt att producera mat som är hållbar även för framtida generationer, säger teamet bakom HexaRoot.

Vinsten i Venture Cups tävling IDEA 2018 har gett teamet viktigt bränsle och självförtroende att fortsätta utveckla sin idé. Planen framåt är att fortsätta dialogen med deras slutkunder för att hitta ett effektivt sätt att fortsätta med projektet utan att behöva stora och dyra test-setups.

 

Idé: HexaRoot
Team: Frederik R. Warburg & Rasmus L. Christensen
Boendeort: Lund & Köpenhamn

 

Här kan du läsa mer om tävlingen och ta del av alla nominerade startups.About Venture Cup

Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 15 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se