2020-05-12 17:00News

Affärsidén som ska få fler att plocka svamp och bär

Grundarna till Plocka, Albin Nyström och Axel Ljudén.Grundarna till Plocka, Albin Nyström och Axel Ljudén.

Med en vision att inspirera fler människor att bege sig ut i naturen, vill nu studenterna Axel Ljudén och Albin Nyström förbättra upplevelsen i bär- och svampskogarna. Med deras affärsidé Plocka tog de hem priset Beyond Academic under Venture Cup Nords Regionfinal den 12 maj.

Det var under en biltur någonstans utanför Umeå som idén till Plocka växte fram - skulle det inte gå att ta fram enkla kartor på var det kan finnas svamp och bär? Sen dess har Axel och Albin jobbat stenhårt för att tillsammans skapa en lösning – en affärsidé som under Regionfinalen prisades med 50 000 kr för sin unikhet och stora potential att bli en blomstrande verksamhet. 

- Plockas affärsidé är att göra det enklare och effektivare för alla människor att plocka svamp och bär. Detta gör vi genom att visa var och när svamp och bär växer. På ett sådant sätt kan vi inspirera människor till att spendera mer tid i skog och natur, menar Axel och Albin.

Axel och Albin är både studenter vid SLU i Umeå med en stor kärlek för naturen. Med sin kompetens och drivkraft har de lyckats utveckla en genomarbetad affärsidé som går i linje med stora samhällstrender som digitalisering, naturupplevelser och närproducerad mat. Under Regionfinalen 2020 i Venture Cup Nord utsågs de till Beyond Academic. Med en vinstsumma på 50 000 kronor och en direktbiljett till Sverigefinalen blickar nu Axel och Albin framåt. Målet är att bli ett starkt, väletablerat varumärke och en lösning för många människor i olika geografier. 

Plocka
Pris: Beyond Academic
Team: Axel Ljudén och Albin Nyström
Ort: Umeå
Lärosäte: Sveriges Lantbruksuniversitet

 About Venture Cup

Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med nyblivna entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en affärsidé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 15 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se

Contacts

Alexandra Björk
VD Venture Cup
Alexandra Björk