2013-01-25 14:56Pressmeddelande

Växjö Småland Airport – Smålands ledande flygplats

Passagerarantalet på Växjö Småland Airport var förra året det högsta på tio år. Drygt 194 000 passagerare använde flygplatsen under 2012 och denna ökning beror främst på en tredje linje med Ryanair till Palma och en kraftig ökning av chartertrafiken. Ökningen av passagerare gör att flygplatsen är den största i Småland, andra året i rad.

Inrikestrafiken har under året utvecklats negativt, mycket på grund av Skyways konkurs i maj månad som gjorde att flygplatsen tappade ett stort antal resenärer. Fram till och med april uppvisades positiva siffror för både Arlanda- och Brommatrafiken. Något som Flysmåland, som trafikerar Bromma, fortsatt att uppvisa. I dag ser vi åter en positiv trend för hela stockholmstrafiken då Arlanda trafikeras av flygbolaget Nextjet.

Ryanairs etablering av en tredje destination och ett stort utbud av nya charterdestinationer har däremot totalt sett bidragit till en positiv utveckling av passagerarantalet. Växjö Småland Airport hade 194 968 passagerare under 2012 vilket är en ökning med 6 procent jämfört med 2011.

- Det är tillfredsställande att se att det arbete vi lägger ned på att förbättra utbudet från flygplatsen har givit resultat. Att omvärldsfaktorer som vi inte kan påverka bromsat ökningen är något vi får acceptera konstaterar Ulf Axelsson, VD på Växjö Småland Airport. Med en stabil stockholmstrafik och nya exotiska resmål landar prognosen för 2013 på drygt 200 000 passagerare. Avgångar till nya destinationer som exempelvis Madeira, Kap Verde och Azorerna kommer naturligtvis att innebära ytterligare resenärer från ett utökat upptagningsområde, avslutar Axelsson.

För ytterligare information, kontakta: Ulf Axelsson, VD för Växjö Småland Airport, 070-576 85
10

Flygplatsen i Växjö, Småland Airport, ägs till 55 % av landstinget i Kronobergs län, 42 % av Växjö kommun samt 3 % av Alvesta kommun. Ägarnas målsättning är att tillhandahålla en god flyginfrastruktur i regionen till en låg kostnad.

Inrikesflygningar till Stockholm,Arlanda och Bromma. Utrikesflygningar till Düsseldorf, Alicante, Palma Mallorca, Cypern,Kroatien, Antalya, Rhodos,Kap Verde, Hurghada, Menorca, Azorerna, Teneriffa, Gran Canaria, Madeira och Fuerteventura .


Om Växjö Småland Airport

Flygplatsen är en viktig del i regionens utveckling. Den globaliserade handeln kräver snabba kommunikationer med omvärlden. För många företags etablering i regionen är flygplatsen en förutsättning. Genom linjetrafik till Bromma kan smålänningarna snabbt nå Stockholm och världen. Ryanair trafikerar Gdansk 2ggr/veckan året om, sommarsäsongen trafikeras även Düsseldorf och Alicante 2ggr/veckan. Wizzair trafikerar Tuzla och Skopje året runt 2ggr/veckan. Czech Airlines trafikera Prag under juli och augusti varje sommar. Genom sitt centrala läge i regionen har flertalet charteravgångar till välkända resmål lockat många resglada charterresenärer genom åren. Antal destinationer 2018 är hela 22 stycken.


Kontaktpersoner

Ulf Axelsson
VD
Ulf Axelsson