2020-11-24 07:55Pressmeddelande

Västerbottensteatern ställer in all publik verksamhet för i år

Västerbottensteaterns stänger publika verksamhet för i år. Foto: Sofia Lindblom.Västerbottensteaterns stänger publika verksamhet för i år. Foto: Sofia Lindblom.

"Nu satsar vi på ett fantastiskt kulturår 2021"

Som en följd av regeringens besked om skärpta regler för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar stänger Västerbottensteatern ned all publik verksamhet året ut. "Ett riktigt tråkigt men oundvikligt besked att lämna, men nu satsar vi istället våra resurser på att planera ett fantastiskt kulturår 2021 med bland annat inflyttning i Sara kulturhus" säger teaterns vd Fransesca Quartey. 

Beslutet om nedstängning innebär bland annat att det inte blir någon publik premiär för Teaterspektaklet, Västerbottensteaterns jubileumsrevy med anledning av 40-årsjubileet som länsteater. Men detta är enbart en paus, teatern överger inte publiken understryker Fransesca Quartey.
– Nu satsar vi istället våra resurser på att skapa ett fantastiskt kulturår 2021 med tema Västerbotten. Längtan efter publik är stor här i teaterhuset och vi samlar våra krafter för att kunna erbjuda några riktigt härliga teaterupplevelser nästa år. Håll ut och håll utkik i sociala medier efter information om kommande evenemang som vi planerar, såväl digitala som i levande livet. 

Västerbottensteatern ser trots allt optimistiskt på nästa år. Målsättningen är bland annat  att publiken ska kunna seTeaterspektaklet under 2021. "Det får bli en retroaktiv jubileumrevy", hälsar marknadsavdelningen som tar sig an de nya utmaningarna med optimism, kreativitet och framtidstro.

Västerbottensteatern kommer under dagen att gå ut i sociala medier med information kring hanteringen av redan köpta biljetter till någon av årets återstående och nu inställda föreställningar.Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.

Kontaktpersoner

Kristina Bygdén
Grafisk formgivare/kommunikatör
Kristina Bygdén
Fransesca Quartey
VD
Fransesca Quartey