2023-01-30 08:43Pressmeddelande

Väderstad når en omsättning på 5,5 miljarder kronor

Väderstad når en omsättning på 5,5 miljarder kronor

Väderstad, ett av världens ledande företag inom jordbearbetning, sådd och precisionssådd, når en ny rekordomsättning för det finansiella året 2022. Från 4,2 miljarder kronor under FY21 till 5,5 miljarder kronor FY22.

Det har varit ännu ett mycket speciellt år för många globala företag. Covid-19 har haft en fortsatt effekt på många verksamheter, både med en större sjukfrånvaro och störningar i materialleveranser, priset på stål har ökat kraftigt – samtidigt som kriget i Ukraina som började i februari har haft en stor påverkan på både det globala lantbruket som helhet och Väderstad som företag.

Samtidigt har efterfrågan på Väderstads produkter fortsatt att vara hög där våra innovationer spelar en viktig roll för lantbrukare världen över – allt i jakten på att mer effektivt kunna producera mat med en lägre andel insatsvaror.

– Det har varit ännu ett bra år för många lantbrukare med höga priser på spannmål och en stark investeringsvilja. Vår försäljning visar starka siffror samtidigt som vi, tillsammans med många andra företag, har påverkats både av Covid-19, höga materialpriser inte minst på stål och Rysslands krig mot Ukraina, säger Nicklas Bjersér, Vice President Finance & Legal på Väderstad.

Medan FY22 var ett starkt år för Väderstad rent försäljningsmässigt så har det finansiella resultatet påverkats av situationen runt om i världen.

– Vårt resultat är lägre än föregående år, men sett till tidigare nämnda omständigheter som i huvudsak ligger bortom vår kontroll, så är vi nöjda med resultatet, säger Nicklas Bjersér.

Antal anställda inom Väderstad Group har fortsatt att öka under året, från 1 900 föregående år till 2 000 medarbetare under 2022.    

Väderstad har nyligen släppt Hållbarhetsrapporten för 2022. På vår hemsida Väderstad.com kan alla ta del av hur vi arbetar för att hjälpa våra lantbrukare att producera mer mat på ett effektivt och hållbart sätt.Om Väderstad

Väderstad förser det moderna lantbruket med innovativa, högeffektiva lantbruksmaskiner. Genom att förenkla arbetet och förbättra resultaten för lantbrukaren är företagets vision att bli en världsledande partner för enastående uppkomst. Koncernen är familjeägd och huvudkontoret ligger i Väderstad, Sverige. Väderstad finns representerade i 40 länder och på alla kontinenter. År 2023 hade Väderstad 2 200 anställda och en omsättning på 610 MEUR.


Kontaktpersoner

Bo Stark
Säljchef Norden
Bo Stark