2024-05-31 06:00Pressmeddelande

Väderstad introducerar ny Carrier för att ta upp kampen mot resistenta ogräs

CrossCutter Disc

Väderstad, ett världsledande företag inom jordbearbetning, sådd och precisionssådd, tar nu nästa steg inom ultragrund bearbetning. För säsongen 2025, introduceras en ny version av tallrikskultivatorn Carrier 925, som är utrustad med tre axlar och kan på så sätt ha tre rader med tallrikar med CrossCutter Disc. Detta blir ett viktigt steg för den mekaniska bekämpningen av resistenta ogräs.

– Den nya versionen av Carrier 925, gör att vi kan gå från två rader med 12,5cm delning, till tre rader med 8,3cm delning. Denna maskin är byggd för ultragrund bearbetning tillsammans med Väderstad CrossCutter Disc, säger Wolfram Hastolz – Commercial manager tillage equipment på Väderstad, och fortsätter:

– Den tredje raden med CrossCutter Disc, minskar tallriksdelningen till 8,3cm. Det gör att intensiteten på jordbearbetningen, skapandet av fin jord samt blandningen i toppskiktet ökar drastiskt. Detta leder i sin tur till högre grobarhet av ogräs och spillsäd, som lantbrukaren sedan kan eliminera med en andra överfart.

Fälttester visar att den tredje raden med CrossCutter Disc skapar en starkare falsk såbädd, vilket aktiverar ogräset och spillsäden i toppskiktet efter tröskningen. Dessutom gör dess fulla utskärning samt mixning att man kan eliminera den falska såbädden med en andra överfart, vilket gör att man kan säkerställa fältförhållandena inför nästa gröda.
 
Med en ökad förekomst av resistenta ogräs, så som svart gräs, samtidigt som de verktyg som finns tillgängliga för bönder att slå tillbaka minskar, finns det ett behov av att lägga till fler lösningar för mekanisk ogräsbekämpning.

– Väderstad uppfann konceptet för ultragrund jordbearbetning 2017. År 2025 tar vi nästa steg och lägger till ännu mer intensitet för full utskärning i toppskicktet. Vi tror att den här maskinen kommer att bli ett viktigt verktyg för att bekämpa resistenta ogräs, som svartgräs, säger Wolfram Hastolz.

Den nya versionen av Carrier med tre tallriksrader kommer initialt att introduceras till den 9,25 m breda Väderstad Carrier 925. Ytterligare modeller är planerade för senare lansering. Beroende på markförhållandena kan maskinen utrustas med antingen 450 mm CrossCutter Disc eller 450 mm CrossCutter Disc Aggressive.
 
Den nya versionen av Carrier 925 med tre rader av CrossCutter Disc, kommer att vara tillgänglig från oktober 2024, med de första leveranserna i slutet av året.


Ämnen: Produkt

Om Väderstad

Väderstad förser det moderna lantbruket med innovativa, högeffektiva lantbruksmaskiner. Genom att förenkla arbetet och förbättra resultaten för lantbrukaren är företagets vision att bli en världsledande partner för enastående uppkomst. Koncernen är familjeägd och huvudkontoret ligger i Väderstad, Sverige. Väderstad finns representerade i 40 länder och på alla kontinenter. År 2023 hade Väderstad 2 200 anställda och en omsättning på 610 MEUR.


Kontaktpersoner

Vilhelm Ektander
Product Marketing Manager
Vilhelm Ektander