Sedan i somras är det mycket råttor i området runt Korsvägen. Det hör ihop med de stora byggarbetena, med bland annat sprängningar under jord. Universeum arbetar både med egna insatser och tillsammans med Anticimex för att lösa problemet med skadedjur.
Universeum har sedan i somras problem med att råttor, så kallade vandrande gnagare, tar sig in utifrån. När det sprängs mycket under jord letar gnagarna andra ställen att leva på.
– Där det finns föda och värme finns det gnagare – så har det varit i alla tider. Det här är alltså inget nytt problem, men sedan i somras har antalet ökat väsentligt. Det hör ihop med de stora byggarbetena och sprängningar under jord. Det får gnagarna att leta nya platser att leva på och hos oss finns det både värme och föda som de gillar, säger Gunnar Blom, operativ chef på Universeum.
Universeums fastighet är byggd mot Liseberget och i delar av grunden finns det håligheter där gnagare kan ta sig in. Främst är man orolig för att gnagarna ska orsaka skador på vattenledningar, avloppsrör, fiberoptik och andra kritiska funktioner.
– Råttorna skulle också potentiellt kunna sprida sjukdomar till djuren vi håller. Därför är vi extra observanta i vårt dagliga arbete.
För att minimera skadedjuren arbetar Universeum systematiskt i tre spår:
Det nya giftet gör att Universeum med Anticimex hjälp nu kan bekämpa råttorna med gift också, en möjlighet man inte haft tidigare. Giftet är en så kallad D-vitaminhämmare som gör att förgiftade djur i slutändan drabbas av ett överskott av kalcium, vilket ger ett sjukdomstillstånd som de dör av. Det är bara genom direkt intag av det förgiftade fodret som sjukdomstillståndet uppstår. Djur som potentiellt skulle kunna äta en förgiftad gnagare, förblir alltså opåverkade eftersom giftet brutits ner redan i gnagarens kropp.
Stationerna med förgiftat foder är placerade så att enbart skadedjuren kan nå dem. Råttorna är inte farliga för människor, vare sig de har eller inte har ätit av det förgiftade fodret. För det mesta håller de sig undan människor och söker sig istället till varma platser där de kan hitta föda och snabbt ta sig tillbaka in i sina gångsystem under jord.
– Problemet är att vår regnskog är en sådan varm plats, vilket gör att råttorna kan bli mer synliga där. Vi har full förståelse för att människor tycker att råttor är obehagliga, det är ett stigmatiserat djur. Men man kan vara lugn med att vi tillsammans med Anticimex gör allt vi kan för att hantera problemet, säger Gunnar Blom.
Universeum är Sveriges nationella vetenskapscenter och en kraftfull arena för utbildning och folkbildning inom naturvetenskap, teknik och hållbar utveckling. Vårt stora hus mitt i Göteborg rymmer vetenskap och upplevelser om hela världen – från stora världshav och Amazonas regnskog till kemilabb, teknikverkstad och den oändliga rymden. Vi ger barn och vuxna kunskap och kraft att göra jorden till en bättre och mer hållbar plats att leva på. På samhällsnivå bidrar vi till stärkt kompetensförsörjning, ökad innovationskraft och handlingskompetens för Agenda 2030.