I dag flyttar sågfisken på Universeum till ett nytt akvarium. Flytten är en del av det bevarandeprojekt sågfiskhonan tillhör, vilket har som mål att fler sågfiskar ska födas inom djurparker och akvarier – allt för att skydda den starkt hotade arten från utrotning.
Sågfisk kategoriseras som akut hotad av International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN), den internationella naturvårdsorganisationen. Av alla broskfiskar är sågfisk den mest hotade familjen. För arten som helhet, liksom för denna enskilda individ, är det viktigt att skapa möjligheter till fortplantning. Därför har i dag sågfisken som levt på Universeum sedan 2001 påbörjat resan mot ett nytt hem.
– På Universeum har vi inte plats för två sågfiskar. Därför har vi i flera år sökt efter en lösning som innebär att sågfiskhonan får ett nytt hem i ett större akvarium som hon kan dela med en hane. Äntligen har vi fått en sådan lösning på plats och vi är väldigt glada över att hon nu kan bidra till artens överlevnad, inte bara genom sin egen existens utan också genom att på sikt para sig och få ungar, säger Daniel Roth, ansvarig zoolog på Universeum.
Sågfisken är nu på väg mot sitt nya hem efter att transporten lämnat Universeum vid lunchtid under måndagen. Både infångandet i Oceantanken och lastning på transporten har gått helt enligt plan enligt Daniel Roth.
– Att flytta en så pass stor fisk kräver noggrann planering, övning och yrkesskicklighet. Det var viktigt både för sågfisken och för vår personal att få genomföra flytten under lugna och kontrollerade former, och därför valde vi att inte gå ut med någon information på förhand. Nu är sågfisken på väg och det känns fantastiskt att det gick precis så bra som vi hade önskat och planerat för.
När den 3,6 meter långa sågfisken nu inte längre simmar i Oceantanken och gör anspråk på en stor del av utrymmet, hoppas science centret lyfta fram befintliga hajar, rockor och fiskar och på sikt fylla på med nya spännande arter.
– Nu kan vi i större utsträckning arbeta med befintliga arter i Oceantanken. Till exempel behöver de svartfenade revhajarna mer skyddade områden i akvariet för lyckad parning och födsel, och det kan vi ge dem nu. Vi kommer såklart att sakna sågfisken, men glädjer oss samtidigt åt de möjligheter som öppnas för andra arter nu, säger Daniel Roth.
Universeum är Sveriges nationella vetenskapscenter och en samhällsaktör för hållbar utveckling. Vi arbetar med livslångt lärande inom STEM (Science, Technology, Engineering och Mathematics), forskning för accelererat lärande och bevarande av den biologiska mångfalden. På Universeum utforskar vi världen, från minsta molekyl till de ofattbart stora galaxer som ramar in vår plats i universum. Vi ger barn, unga och vuxna kunskap och kraft att göra jorden till en bättre och mer hållbar plats att leva på och bidrar därigenom till stärkt kompetensförsörjning, ökad innovationskraft och en hållbar samhällsutveckling.