2019-09-03 09:10Pressmeddelande

Pressinbjudan: Invigning av Rymdveckan och ny rymdutställning på Universeum

Lördag den 14 september inleds Rymdveckan i Västsverige och samma dag öppnar Universeums helt nya utställning Rymdresan. Varmt välkommen på pressvisning dagen innan öppning, fredag den 13 september kl. 11.30. Pressvisningen sker i närvaro av Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, tillika rymdminister.

I samband med 50-årsjubileet av den första månlandningen uppmärksammar Rymdveckan Västsverige som rymdregion och sätter strålkastarljuset på rymdens betydelse för bland annat innovationer, vetenskap, industri, miljö och kultur. Initiativtagare är Hasselbladstiftelsen och Chalmers.

Den 14–22 september presenterar Rymdveckan ett brett program med aktiviteter, konserter, föreläsningar och utställningar för alla åldrar. Programpunkterna arrangeras av ett 30-tal aktörer, från västsvenska företag inom rymdindustrin till akademin, organisationer och kulturinstitutioner. Universeum är en av dessa aktörer med över 60 föreläsningar och aktiviteter. För mer information om Rymdveckan och hela programmet se rymdveckan.se.

Samtidigt som Rymdveckan inleds har Universeums nya utställning om människan och rymden premiär. I 17 digitala, 11 taktila och 10 faktastationer kommer besökarna få lära sig om jorden, månen, Mars, solsystemet och rymdfart. Hur är det att resa och leva i rymden? Och hur bidrar rymdforskning och rymdindustri till samhällsnyttan?


Vi hälsar media varmt välkomna att närvara när vi fyrar av Rymdveckan och Rymdresan. På plats för att berätta om de olika satsningarna finns då Catrin Mattsson, projektledare för Rymdveckan, Carina Halvord, VD på Universeum, Håkan Sigurdsson, vetenskaplig ledare på Universeum och Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

Dessutom: upplev ett dygn på Mars, landa månlandaren Eagle och ta reda på var människan sätter sin fot om ytterligare 50 år.

För anmälan till pressvisningen eller ytterligare information, vänligen kontakta Charlotte Mansfield eller Birgitta Plyhm, PR-ansvarig Rymdveckan (070–777 12 90, birgitta@plyhm.se).

Media är även välkomna att närvara under den officiella invigningen fredag den 13 september kl. 17.00. För information om kvällens program och föreläsare, kontakta Charlotte Mansfield.


FAKTA | RYMDVECKAN

År 2019 är det 50 år sedan den första månlandningen. Det uppmärksammas med en Rymdvecka den 14–22 september 2019 som både blickar bakåt och framåt, från historien mot framtiden, ut i rymden och tillbaka mot jorden. Rymdveckan i Västsverige erbjuder ett brett program kring rymdens betydelse för innovation, inspiration, vetenskap, industri, forskning, miljö, hållbarhet, samhällsnytta, kultur, konst och kreativitet. Programmet vänder sig till alla åldrar och består av en mångfald aktiviteter.

Initiativtagare till Rymdveckan är Hasselbladstiftelsen och Chalmers. Arrangemanget genomförs tillsammans med bland andra Universeum, Göteborgs universitet, Göteborgs Symfoniker och Alfons Åbergs Kulturhus. Rymdveckan stöds även av Göteborg & Co / Näringslivsgruppen och Västra Götalandsregionen. Evenemanget är en del av Göteborgs 400-årsjubileum och fokusåret 2019 Kunskap och Upplysning. rymdveckan.se


Om Universeum

Universeum är Sveriges nationella vetenskapscenter och en samhällsaktör för hållbar utveckling. Vi arbetar med livslångt lärande inom STEM (Science, Technology, Engineering och Mathematics), forskning för accelererat lärande och bevarande av den biologiska mångfalden. På Universeum utforskar vi världen, från minsta molekyl till de ofattbart stora galaxer som ramar in vår plats i universum. Vi ger barn, unga och vuxna kunskap och kraft att göra jorden till en bättre och mer hållbar plats att leva på och bidrar därigenom till stärkt kompetensförsörjning, ökad innovationskraft och en hållbar samhällsutveckling.


Kontaktpersoner

Charlotte Mansfield
Pressansvarig
Charlotte Mansfield