Natten till den 22 maj föddes för första gången en tvåfärgad tamarin (Saguinus bicolor) på Universeum. Arten är starkt hotad och utan extra bistånd från djurparker riskerar den snart att vara utdöd i naturen. Idag släpps ungen ut i Universeums regnskog.
Media välkomnas att delta vid utsläppet av unge och föräldrar idag fredag den 31 maj kl 13.30 på Universeum. Anmälan görs till Charlotte Mansfield på charlotte.mansfield@universeum.se eller 031–335 64 95. Zoolog Daniel Roth och djurvårdare Daniel Iglesias finns tillgängliga för intervjuer i samband med utsläppet.
Natten mellan den 21 och 22 maj föddes en tvåfärgad tamarin på Universeum. Det är första gången en tvåfärgad tamarin föds på science centret i Göteborg, som därmed blir andra anläggningen i Sverige som lyckas få ungar av denna art.
– Ungen bärs av mamman under första tiden och växlar mellan att sitta på hennes rygg och att dia mjölk från henne. Större apor bär nyfödda ungar på magen, men inte små kloapor som tvåfärgade tamariner. De bär dem istället på ryggen, strax nedanför nacken. Efter en kort tid börjar också pappan bära ungen och om familjen växer så hjälper även de äldre syskonen till, berättar Daniel Roth, zoolog på Universeum.
På Universeum finns idag två par av tvåfärgad tamarin i två olika delar av regnskogen. Den 23 november förra året fick de två honorna, som levt på Universeum sedan 2012, sällskap av två nya hanar. En lyckad matchning, skulle det visa sig.
– Det är jätteroligt att det blev som vi hoppades. En graviditet är runt 160 dagar lång för denna art. När vågen, där de regelbundet tränas till att vägas, visade på en tydlig viktuppgång för några veckor sedan började vi misstänka vad som var på gång.
Tvåfärgad tamarin är starkt hotad. Fältstudier visar att det kan finnas färre än 5 000 individer kvar i dess naturliga utbredningsområde. Arten lever idag endast i de små regnskogsspillror som finns kvar i och kring staden Manaus i Brasilien. Dessutom hotas den av den konkurrerande släktingen guldhandstamarin (Saguinus midas), som är invasiv och införd till området.
– En viktig del av bevarandearbete av hotade arter är att tillsammans med andra djurparker arbeta med fungerande stamböcker för hotade arter. På så vis kan vi trygga att djuren och deras ungar har en tillräckligt stor genetisk variation, vilket är en grundläggande förutsättning för att hela arten ska kunna må bra – nu och i framtiden. Därför är denna födsel inte bara väldigt rolig, utan också riktigt viktig, säger Daniel Roth.
Genom att hålla tvåfärgad tamarin i djurparker ser man till att det finns en stödpopulation av arten. En sådan stödpopulation kan rädda den tvåfärgade tamarinen om den helt försvinner i naturen eller om den vilda populationen skulle behöva ökas på för att undvika total utrotning.
Parallellt arbetar man för att skapa förutsättningar för återutsättning i skyddade områden i naturen. Sådana åtgärder är bland annat plantering av regnskogskorridorer som ska göra det möjligt för aporna att sprida sig till närliggande regnskogsspillror. Spårningshalsband är ett annat exempel. Det hjälper de naturvårdande forskarna att följa upp räddningsinsatserna.
Universeum är Sveriges nationella vetenskapscenter och en samhällsaktör för hållbar utveckling. Vi arbetar med livslångt lärande inom STEM (Science, Technology, Engineering och Mathematics), forskning för accelererat lärande och bevarande av den biologiska mångfalden. På Universeum utforskar vi världen, från minsta molekyl till de ofattbart stora galaxer som ramar in vår plats i universum. Vi ger barn, unga och vuxna kunskap och kraft att göra jorden till en bättre och mer hållbar plats att leva på och bidrar därigenom till stärkt kompetensförsörjning, ökad innovationskraft och en hållbar samhällsutveckling.