Idag släpps en ny sengångarhona ut i Universeums regnskog. Hon kommer gå tillsammans med en äldre hona och en hane, som förhoppningsvis finner den nya honan intressant. Nu hoppas Universeums zoolog att det äntligen ska bli sengångarungar.
Media är varmt välkomna till utsläppet av sengångarhonan måndag 13 maj kl 13.00. Anmäl gärna deltagande i förväg till Charlotte Mansfield.
På Universeum finns sedan tidigare en hona och hane. Då honan börjar bli till åren rekommenderade artens stambokförare science centret att ta in en ny yngre hona som kan bilda par med den åtta år gamla hanen. Den 1 april hämtades så en sengångarhona på Aalborg Zoo. Den nya honan har sedan dess suttit i karantän, men är nu redo att släppas ut i regnskogen på Universeum.
– Det känns fint att få introducera en ny hona. Vår förhoppning är att hon och hanen som vi haft hos oss i fyra år blir förtjusta i varandra och får ungar så småningom. Hon är bara knappt två år gammal och sengångarhonor blir könsmogna vid fyra till fem års ålder, så vi får ha lite tålamod, säger Daniel Iglesias, djurvårdare på Universeum.
Att para sig, föda ungar och ta hand om dem är för de flesta arter ett naturligt och grundläggande behov som också ger djuren ett aktivt och rikt liv. Den upplevelsen har den äldre honan aldrig fått vara med om. Hon har bara fått en dödfödd unge under sitt snart 30 år långa liv och nu är hon sannolikt för gammal för att få några ungar.
Den äldre honan kom till Universeum 2012 tillsammans med den hane hon levt med i 20 år. 2013 upptäcktes att de två sengångarna var av olika arter – en zoologisk sensation på många sätt. Honan var av arten Linnés tvåtåiga sengångare och hanen en Hoffmans tvåtåiga sengångare.
Hanen var en av få av sin art i Europa och därför mycket intressant ur avelssynpunkt. Han fick flytta till Skansenakvariet och de två honorna av Hoffmans tvåtåiga sengångare där. 2015 blev han pappa till tvillingar och 2016 till ännu en unge.
Den äldre honan på Universeum fick 2015 sällskap av ny hane.
– Den äldre honan och hanen har gått tillsammans sedan dess, men några ungar det inte blivit. Troligen är hon för gammal. Sengångare kan bli upp mot 40 år gamla, så nu lägger vi vår kraft på att berika hennes liv på andra sätt, säger Daniel Iglesias.
Om den äldre honan har ett smått osannolikt liv bakom sig så startade hanens lika märkligt. Han föddes på Wilhelma zoo och botaniska trädgård i Stuttgart, men könsbestämdes som hona. Efter flytten till Twycross zoo hoppades man på att nytillskottet skulle få ungar tillsammans med hanen där.
Men så blev det så klart inte – båda var ju hanar. När det stod klart fick han flytta till Universeum och Twycross zoo invänta en annan hona.
Universeum är Sveriges nationella vetenskapscenter och en samhällsaktör för hållbar utveckling. Vi arbetar med livslångt lärande inom STEM (Science, Technology, Engineering och Mathematics), forskning för accelererat lärande och bevarande av den biologiska mångfalden. På Universeum utforskar vi världen, från minsta molekyl till de ofattbart stora galaxer som ramar in vår plats i universum. Vi ger barn, unga och vuxna kunskap och kraft att göra jorden till en bättre och mer hållbar plats att leva på och bidrar därigenom till stärkt kompetensförsörjning, ökad innovationskraft och en hållbar samhällsutveckling.