Framtidsforum ska ge gymnasieelever information och motivation för utbildning och arbete inom naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik. Det handlar om viktiga kunskapsområden för framtiden – och viktiga val för de unga. Den 21 april pilottestas konceptet på Universeum.
Under Framtidsforum den 21 april får cirka 300 elever i år 2 på gymnasiet möta akademin och näringslivet. Detta första år deltar Chalmers och Göteborgs universitet från akademin. Från näringslivet kommer SKF, Saab, Volvo Cars och AstraZeneca.
Tillsammans vill vi ge de unga information och motivation för framtiden. Samtidigt får universiteten och företagen möjlighet att träffa framtida studenter och medarbetare. Vi ser framför oss att den här dagen ska bli en mötesplats, ett forum för framtiden, förklarar Ramiro Fuentes, projektledare.
I utvecklingen av Framtidsforum har en referensgrupp med gymnasieelever från Katrinelundsgymnasiet påverkat både form och innehåll. Tidigt under arbetet uttryckte eleverna att unga har ett större behov av vägledning, de vill få information och förebilder och förstå hur vuxenvärlden fungerar.
Unga vill fatta rätt och bra beslut, men de känner att de saknar stöd, motivation och bekräftelse. Referensgruppen har bidragit med tankar och idéer, som vi har omvandlat till ett program med konkreta aktiviteter, säger Ramiro Fuentes och fortsätter:
Vi ser att eleverna i referensgruppen vuxit och börjat hitta sina vägar framåt under vårt arbete tillsammans. Precis det vill vi ge alla elever som kommer till Framtidsforum i morgon.
Expertsamtal: Intresseväckande samtal med experter från akademin och näringsliv på olika teman eller ämnen. Avslutas med frågestund.
Storys: Spännande samtal med en yrkesverksam om hens yrke och vägen dit. Personliga berättelser som avslutas med frågestund.
Panelen: Universitetsstudenter, nyutexaminerade och nyanställda berättar om sina funderingar, drömmar och val. Hur tänkte de när de valde utbildning, vad önskar de att de hade vetat innan och vilka framtidsplaner har de? Gymnasieeleverna ställer stora som små frågor till panelen.
Framtidsspaningar: Spaning om framtida utbildningar och yrken. Hur kommer dagens yrken se ut i framtiden? Kan man säkra att man fattar rätt beslut och vad händer om man väljer fel? Gymnasieelever ställer frågor till representanter från akademin och näringslivet.
Vägledarna: Individuell coachning för gymnasieeleverna. Vägledarna svarar på frågor, guidar och motiverar.
Foajén: SKF, Saab, Volvo Cars, AstraZeneca, Chalmers och Göteborgs universitet visar sin verksamhet och berättar om sina utmaningar och möjligheter. Några gymnasieelever presenterar också sitt gymnasiearbete.
Framtidsforum 2023 är skapat av Universeum, Chalmers, Göteborgs universitet, SKF, Saab, Volvo Cars och AstraZeneca och referensgruppen från Katrinelundsgymnasiet.
Syftet med Framtidsforum är att:
- Inspirera för framtiden
- Öka intresset för högre studier och yrkesarbete
- Skapa dialog mellan skola, akademi och näringsliv
Universeum är Sveriges nationella vetenskapscenter och en samhällsaktör för hållbar utveckling. Vi arbetar med livslångt lärande inom STEM (Science, Technology, Engineering och Mathematics), forskning för accelererat lärande och bevarande av den biologiska mångfalden. På Universeum utforskar vi världen, från minsta molekyl till de ofattbart stora galaxer som ramar in vår plats i universum. Vi ger barn, unga och vuxna kunskap och kraft att göra jorden till en bättre och mer hållbar plats att leva på och bidrar därigenom till stärkt kompetensförsörjning, ökad innovationskraft och en hållbar samhällsutveckling.