Med Ocean Science Lab ska Universeum skapa unika upplevelser och forum för engagemang, ökad kunskap och stärkt innovationskraft för hållbara hav. Idag annonserade FN vilka satsningar som ingår i FN:s årtionde för havsforskning. Universeums satsning är det enda svenska bidraget.
Idag, på Världshavsdagen, startar FN:s årtionde för havsforskning 2021–2030. Havsdekaden syftar till att höja hälsotillståndet i världshaven och stärka förutsättningarna för en hållbar utveckling av hav och kuster. För att nå dit ska det internationella samarbetet stärkas, med målet att utveckla både forskning och innovationer som kopplar samman havsvetenskap med samhällets behov.
Universeums Ocean Science Lab är första och hittills enda svenska satsningen som får stöd av FN. Satsningen innebär att Universeum skapar en unik lärmiljö och program. Lika viktigt är att Universeum som Sveriges nationella vetenskapscenter blir ett internationellt forum för engagemang, ökad kunskap och stärkt innovationskraft för hållbara hav.
– Jag är väldigt glad och stolt över att Universeum blivit utnämnt av FN som Sveriges första officiella bidrag i det globala årtiondet för havsforskning. Vi ska göra allt vi kan för att sätta fokus på betydelsen av ren havsmiljö, utifrån ett tvärvetenskapligt perspektiv, berättar Carina Halvord, VD på Universeum.
Med Ocean Science Lab kommer Universeum att kommunicera havforskning och öka människors kunskaper om hållbara hav. Dels i de akvatiska miljöerna som de kommande åren ska vidareutvecklas, dels i de nya lärmiljöer som nu byggs. En installation baserad på havsdata kommer till exempel finnas i visualiseringslabbet som öppnar i december. Ocean Science Lab kommer också blir en del av den digitala plattformen vetenskapscentret just nu utvecklar.
– Vetenskapen måste hitta sätt att knyta an till vad människor bryr sig om. Vi vill lyfta havsforskningens roll och översätta vetenskap till handlingskraft. Med toppmodern teknik och pedagogiska lärlabb ska vi skapa upplevelser som ger kunskap och kraft för hållbara hav, säger Carina Halvord.
Årtioendet för havsforskning för en hållbar utveckling är en global satsning på forskning och utbildning för att uppnå hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Havsdekaden leds av UNESCO:s mellanstatliga kommission. I Sverige har Formas fått uppdraget att inrätta och vara värd för en nationell kommitté för FN:s årtionde för havsforskning.
Universeum är Sveriges nationella vetenskapscenter och en samhällsaktör för hållbar utveckling. Vi arbetar med livslångt lärande inom STEM (Science, Technology, Engineering och Mathematics), forskning för accelererat lärande och bevarande av den biologiska mångfalden. På Universeum utforskar vi världen, från minsta molekyl till de ofattbart stora galaxer som ramar in vår plats i universum. Vi ger barn, unga och vuxna kunskap och kraft att göra jorden till en bättre och mer hållbar plats att leva på och bidrar därigenom till stärkt kompetensförsörjning, ökad innovationskraft och en hållbar samhällsutveckling.