2024-07-05 04:25Pressmeddelande

Akut hotad skallerorm har fått ungar – första födseln i Europa

Ungar av arten Santa Catalina skallerorm.Två nyfödda ungar av arten Santa Catalina skallerorm på Universeum.

Santa Catalina skallerorm är en akut hotad art. I det vilda finns det bara ett par hundra individer kvar. Nu har beståndet utökats med två ungar födda på Universeum. Det är första gången Santa Catalina får ungar på Universeum – och första gången i Europa.


För media finns möjlighet att prata med zoolog och/eller djurvårdare, samt att ta egna bilder under fredagen den 5 juli. Kontakta Charlotte Mansfield på charlotte.mansfield@universeum.se eller 072-725 79 00 vid intresse.


Efter sex månaders dräktighet föddes de under natten till den 29 juni. På morgonen upptäckte vetenskapscentrets djurvårdare de nyfödda ormarna i sitt terrarium.

En lika rolig som viktig födsel. Det är första gången Santa Catalina får ungar på Universeum och vi är faktiskt första djurparken i Europa som lyckats med avel. Vi är en av väldigt få europeiska anläggningar som håller denna art, berättar Daniel Roth, zoolog på Universeum.

En hotad art

Santa Catalina skallerorm har fått sitt namn efter den ö utanför Mexikos kust där arten naturligt lever. Arten är endemisk, vilket betyder att den bara förekommer inom ett specifikt område.

Bland sandiga skrevor och klippväggar på ön Santa Catalina finns det idag bara några hundra ormar kvar i det vilda. Santa Catalina skallerorm bedöms därför som akut hotad av den internationella naturvårdsunionen (IUCN). Illegal insamling och smuggling samt invasiva rovdjur (som förvildade katter) har ökat hoten mot arten. Brist på små bytesdjur på grund av extrem torka har dessutom lett till att födokällorna minskat.

Bevarandeprogram för artens överlevnad

Sedan 2007 finns ett bevarandeprogram för arten inom den amerikanska djurparksföreningen. Ormarna som hålls i samarbetande djurparker utgör en stödpopulation för deras vilda motsvarigheter.

I USA är intresset för Santa Catalina skallerorm stort och flera djurparker håller dem. Vi samarbetar inom våra nätverk och mellan djurparker för att säkra artens överlevnad, säger Daniel Roth.

Innan nykomlingarna fanns tre hanar och två honor på Universeum, alla från Los Angeles Zoo. Vad som händer med ungarna beror på deras kön. Könsbestämning görs efter att ormarna har ömsat skinn för första gången, ungefär en vecka efter födseln.

Om det är honor i den här kullen kommer vi behålla dem för fortsatt avel. Om det är hanar kommer de däremot få flytta till andra djurparker. Med artens hotstatus och det bevarandearbete som pågår finns det flera parker som står i kö för att ta emot nya individer.

Ungarnas föräldrar kan ses i Reptilariet på Universeum. Ungarna däremot tas om hand bakom kulisserna.

De sköts av våra djurvårdare som är experter på reptiler. När de har vuxit till sig och inte längre tillbringar mestadelen av sin tid i gömslen kommer de också få flytta ut i Reptilariet, berättar Daniel Roth.

FAKTA | SANTA CATALINA SKALLERORM

Santa Catalina skallerorm är en skallerorm utan skallra. Varför ormen med tiden förlorat sin skallra vet ingen säkert. Arten finns bara på ön Santa Catalina i Californiaviken där den inte har några naturliga fiender, vilket kan vara orsaken. Arten är nattaktiv och föder levande ungar (viviparous).

Familj: Huggormar (Viperidae)
Längd: Upp till 70 centimeter
Gift: Blodgifter som hindrar blodet från att koagulera. Ormens tänder sitter långt fram i överkäken och är rörliga för att kunna injicera stora mängder gift snabbt.
Föda: Främst hjortråttor, men även andra råttor och möss.
Utbredning: Finns bara på ön Santa Catalina, utanför Mexiko.
Livsmiljö: Klippväggar och sandiga skrevor med sparsam växtlighet.
Hotstatus: Akut hotad (CR).


Om Universeum

Universeum är Sveriges nationella vetenskapscenter och en samhällsaktör för hållbar utveckling. Vi arbetar med upplevelsebaserat lärande, bevarande och forskning. På Universeum utforskar vi världen, från minsta molekyl till de ofattbart stora galaxer som ramar in vår plats i universum. Vi ger barn, unga och vuxna kunskap och kraft för att vi tillsammans ska forma en hållbar framtid.


Kontaktpersoner

Charlotte Mansfield
Pressansvarig
Charlotte Mansfield