2024-02-26 12:53Pressmeddelande

Sydafrikas dolda skatter

Sevärdheter och upplevelser utanför de vanliga platserna. 

Sydafrika är ett mångsidigt land med så mycket att erbjuda. 

Taffelberget och The Big 5  är de mest kända sevärdheterna, men det är väl värt att lägga in några mindre kända resmål och upplevelser i resplanen.

Här är våra förslag på resmål där du kan fly från det vanliga, men också dyka ner i den lokala kulturen och  köket och upptäcka det autentiska Sydafrika, något utöver det vanliga.:

Stony Point Reserve - Afrikanska pingviner

Stony Point Reserve vid Betty's Bay är hem för den tredje största avels kolonin av afrikanska pingviner. Det skapar förutsättningar för en charmig och intim vistelse vid havet och möjlighet att uppleva ett extraordinärt möte med vilda djur genom att simma med afrikanska pingviner. 

Här kan besökarna fly det vanliga och delta i en pittoresk reträtt vid havet, som erbjuder ett intimt möte med dessa karismatiska varelser med den fantastiska bakgrunden av den sydafrikanska kusten.

Reservatets engagemang för att bevara miljön och den blomstrande afrikanska pingvinkolonin gör det till ett måste för dem som söker en djupare kontakt med naturen.

Betty's Bay erbjuder ett tydligt alternativ till vanliga resmål. Dess lugna landskap, mångsidiga djurliv och unika attraktioner, inklusive Stony Point Reserve, gör det till en idealisk fristad för dem som längtar efter mer än bara en vanlig semester.

Snorklingsafari på natten i Sydafrika: En magisk undervattensupplevelse

Fördjupa dig i den förtrollade världen under vattenytan med Night Snorkeling Safari i Sydafrika. När solen går ner kan du se havet leva upp med bioluminescerande underverk, vilket skapar ett surrealistiskt och fascinerande undervattens skådespel. Detta unika äventyr leds av expertguider och erbjuder en säker och oförglömlig utforskning av det nattliga marina livet. 

Lär dig mer om Xhosa-kulturen

Xhosa-kulturen, som är djupt rotad i Sydafrikas rika kulturarv, är en blandning av traditioner, ritualer och livfulla berättelser. Xhosa-folket, som är en del av Nguni-nationerna, har ett distinkt språk, isiXhosa, som kännetecknas av dess unika klick. Deras kulturella identitet uttrycks genom dans, musik och färgglada, traditionella kläder.

I Xhosa-livet har gemenskap och familj stor betydelse. Ritualer markerar viktiga övergångar i livet, från initiation ceremonier som symboliseras av ockrafärgade kläder till seder  om äktenskap och sorg traditioner.

Xhosa-män visar sin styrka genom att slåss med käppar, en färdighet som de lärde sig under boskapsskötseln på fältet. Kvinnorna smyckar sig med invecklade pärlsmycken och ägnar sig åt ansiktsmålning, vilket återspeglar deras kulturella identitet.

För att uppleva Xhosa-kulturens äkthet är det värt att besöka platser som Lesedi Cultural Village.

Lesedi erbjuder en unik möjlighet att fördjupa sig i Xhosa-traditionerna. Välj en bondgård med Xhosa-tema och låt dig guidas av en kunnig representant från stammen och fördjupa dig i Xhosa-folkets fängslande ritualer, berättelser och dagliga liv. Lesedi står som en ledstjärna och inbjuder dig att fira och förstå Xhosa-folkets livfulla arv, ett viktigt kapitel i Sydafrikas mångsidiga berättelse. 

Det malajiska köket i Kapstaden

Cape Malay-köket, som föddes ur slavarnas motståndskraft på 1600-talet, binder samman en mängd  av smaker och berättelser i Kapstaden. Med rötter i den islamiska traditionen speglar detta samhälles kök en historia av svårigheter, anpassning och den livfulla sammansmältningen av östliga och europeiska influenser. Från Denningvleis till Koesisters, varje rätt berättar en historia om kulturellt bevarande och samhällets motståndskraft.

De färgglada husen i Bo-Kaap fungerar som historier som förts vidare genom generationer. Cape Malay-köket handlar inte bara om mat - det är en hyllning till tradition, improvisation och den orubbliga andan i ett samhälle som har välkomnat mångfald på varje tallrik.

Slavar från så långt österut som Japan och så långt västerut som Brasilien - tog med sig kulinariska traditioner, men var tvungna att anpassa ingredienserna till det lokala utbudet.

I dag finns det många restauranger och gatukök i Bo-Kaaps-området som serverar Cape Malay-mat.

Det är även möjligt att delta i en matlagningskurs och lära sig mer om denna unika och spännande typ av mat.

Besök en vingård 

Sydafrika, som är känt som en framstående vinproducent, har en fängslande historia bakom sin vinframställning som få känner till. När holländska upptäcktsresande introducerade druvodling på 1600-talet var det början, och sedan dess har vingårdar blomstrat i detta mångskiftande landskap.

Idag har Sydafrikas vinindustri utvecklats till att omfatta ett brett utbud av druvsorter och vinstilar. Många producenter integrerar fortfarande den traditionella användningen av ekfat med modern teknik och skapar högkvalitativa viner med en distinkt karaktär.

Ett besök på en sydafrikansk vingård är en resa in i vinets och gastronomins värld, omgiven av hisnande landskap. Att vandra genom vingårdarna i områden som Stellenbosch och Franschhoek blir en resa genom tiden och ett spektrum av smaker.

För en berikad turistupplevelse rekommenderar vi att du utforskar utmärkande egendomar som Steenberg Vineyards, Mullineux och Leeu och Vergelegen. Dessa destinationer erbjuder inte bara en provsmakningupplevelse utan också en resa genom Sydafrikas rika vinhistoria. Upptäck mångfalden av sydafrikanska viner, njut av gastronomiska läckerheter och låt dig förtrollas av de fantastiska landskapen.

Ät på en Shisa Nyama 

Sydafrika är ett land rikt på kulturell mångfald och språk, och om det är något som förenar sydafrikanerna så är det mat. Inte vilken mat som helst, utan braai-kött (grillat kött) som tillagas vid en shisa nyama.

Shisa nyama, som betyder bränt kött på zulu, är den term som används i dagligt tal för att beskriva platser där man grillar och serverar braai. Vid shisa nyama samlas människor från alla samhällsskikt, från alla nivåer i samhället.

Det är en plats som inte dömer dig baserat på vem du är i världen utanför; det är en shisa nyama. Dessa inrättningar fungerar som fantastiska turistattraktioner och ger möjlighet att uppleva autentisk lokal kultur i hjärtat av ett samhälle. Om du inte möts av röken från braaien som ditt första välkomnande, då har du gått fel.

Besök en mindre känd kustby: Mtunzini, KwaZulu-Natal

Cirka 140 km norr om Durban ligger den charmiga staden Mtunzini, som gränsar till naturreservatet Umlalazi. Denna idylliska tillflyktsort, med sin förtrollande lagun, orörda sanddyner och sandstrand, är ett riktigt paradis där naturen regerar. Mtunzini förklarades som ett naturskyddsområde 1995 och följer stränga naturskyddsbestämmelser, vilket säkerställer bevarandet av dess naturliga prakt.

Mtunzini är känt för att hysa en sällsynt koloni av palmnöttergamar som bor i raffia palmerna, planterade nära järnvägslinjen,  och erbjuder en alldeles unik upplevelse. Gå över träspången, genom träsk-skogen och se de magnifika palmerna på nära håll.

Regionen är känd som en fristad för fågelentusiaster och här kan man se de speciella arter som afrikansk finfot, Narina Trogon och afrikansk gökhök. För en extraordinär fågelupplevelse, överväg att planera ditt besök under den årliga Mtunzini Birding Weekend som hålls i juni / juli - ett perfekt tillfälle att  frossa i fågel prakten i Mtunzini

Nyckelord: Aktivt äventyr, Levande kultur, dolda skatter

-ENDS-

Utfärdat av South African Tourism

För ytterligare information, kontakta Lotte

Meddelande till redaktörer

South African Tourism är den nationella turistbyrån som ansvarar för marknadsföringen av Sydafrika som ett föredraget turistmål och leds av den tillförordnade verkställande direktören, Nomasonto Ndlovu. 

-------------

Turistbyrån har till uppgift att marknadsföra och visa upp Sydafrikas mångsidiga och livfulla attraktioner för den globala publiken, och lyfter fram Sydafrikas rika kulturarv, hisnande landskap, naturupplevelser och olika unika erbjudanden. Sydafrika har åtagit sig att öka hållbar turism, och turistbyrån spelar en avgörande roll för att skapa medvetenhet om Sydafrika som ett måste-besöka resmål.


Om United Spirit Nordic

Som ett representationskontor är vårt mål att inspirera människor att resa. Genom PR, försäljningsaktiviteter och marknadsföring hjälper vi globala varumärken inom t.ex. turism, hotell, livsstil och luftfart att uppnå sina mål. Genom proaktiva tillvägagångssätt, baserat på år av praktisk erfarenhet, lyfter vi fram kundernas fördelar, stärker deras rykte och förbättrar deras försäljning. Den nordiska resebranschen är vår specialitet. Vi skapar förbindelser mellan våra kunder och den nordiska resebranschen, resemedier och influencer. Vårt huvudkontor finns i Köpenhamn, Norden är vårt hem och Världen är vår lekplats.


Kontaktpersoner

Lotte Kühn Laugesen
PR Executive
Lotte Kühn Laugesen