2020-10-21 09:00Pressmeddelande

40 år av Ung Företagsamhet

null

Den 21 oktober fyller Ung Företagsamhet 40 år. Under parollen Entreprenörer – 40 år av Ung Företagsamhet, kommer organisationen att fortsätta arbeta med vår kärna; alla barn och ungdomar ska ges möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, sin företagsamhet och sitt entreprenörskap. 
– När vi började planera för vårt jubileum insåg vi snabbt att vi måste fortsätta göra det vi gör varje dag; ge unga en tro på sin företagsamhet och sitt entreprenörskap. Och precis som när vi fyllde 39 vill vi fortsatt verka för att fler unga människor får göra detta inom ramen för sin skolgång, säger Cecilia Nykvist, vd Ung Företagsamhet Sverige. 
Verksamheten startade i Östergötland där Ung Företagsamhets grundare, Jan Ekermann och Robert W Grubbström, var verksamma. Ekermann kom i kontakt med den amerikanska förebilden Junior Achievement som varit verksamma i USA sedan 1919 och ville anpassa och använda konceptet i Sverige. Den 21 oktober 1980 hölls den första konstituerande föreningsstämman och föreningen Ung Företagsamhet var född. 
De två första UF-företagen etablerades under hösten 1980, ett vid Mosstorpsskolan i Skärblacka och ett vid Ånestadskolan i Linköping. Mosstorpsskolans 20 elever valde att satsa på handgjort papper och de 15 eleverna i Ånestadskolan tillverkade och sålde en fotokatalog över skolans elever. 
Redan under andra verksamhetsåret, 1981/82, hade antalet UF-företag ökat från två till tio och ytterligare ett år senare startades 34 UF-företag. I en prognos, med utgångspunkt från den amerikanska verksamheten, var målsättningen att årligen nå cirka 8 000 ungdomar, något som då tycktes som en grov överdrift. 40 år senare är det över 34 000 svenska gymnasieelever som driver UF-företag varje år och totalt sedan 1980 har närmare en halv miljon elever drivit UF-företag. Sedan 2010 finns Ung Företagsamhet även på grundskolan där 50 000 elever årligen arbetar med våra läromedel. 
– För att öka entreprenörskapet i Sverige vill vi att kursen entreprenörskap ska vara obligatoriskt på alla gymnasieprogram och att alla gymnasieskolor erbjuder UF-företagande. Dessutom vill vi att läroplanen för grundskolan, LGR 11, får tydligare skrivningar kring entreprenörskap, säger Cecilia Nykvist, vd Ung Företagsamhet Sverige. 
 
Ung Företagsamhet gör skillnad, för både individen och samhället, och vår verksamhet är viktigare än någonsin. Entreprenörer formar samhället. Sverige behöver entreprenörer. 
Läs gärna mer om Ung Företagsamhet och ta del av hälsningar från partners och vänner på ungforetagsamhet.se/40

Om Ung Företagsamhet
Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Sedan 1980 har vi utbildat närmare en halv miljon gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Sedan 2010 arbetar vi även i grundskolan. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Vi driver även nätverket UF alumni. Vi har 24 regionkontor, ett nationellt kansli och över 100 anställda i hela landet och stöds av offentliga medel och det privata näringslivet.
Taggar:


Om Ung Företagsamhet

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Sedan 1980 har vi utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Sedan 2010 arbetar vi även på grundskolan. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap.


Kontaktpersoner

Olov Hallberg
Kommunikationsansvarig
Olov Hallberg