2019-04-02 04:00Pressmeddelande

Ungdomar vill stoppa alkoholreklamen i sociala medier

Stoppa alkoholreklamen!Stoppa alkoholreklamen!

 

Forskning visar att alkoholreklamen tidigarelägger debuten för ungdomar och de som redan dricker ökar sin konsumtion. Ungdomens  Nykterhetsförbund lanserar idag en ny kampanj för att synliggöra den mängd alkoholreklam som unga möter i sociala medier. Kampanjen går under hashtaggen #inteimittflöde.

Trots att alkoholreklam inte får rikta sig till unga under 25 nås just den målgruppen av alkoholrelaterade budskap via sociala och traditionella medier 1120 gånger i månaden.

 

Isabelle Benfalk, ordförande för UNF, är besviken.

Att unga exponeras för alkoholreklam 1120 gånger i månaden är helt ofattbart. Det som gör det ännu mer ofattbart är att politikerna inte agerar för att stoppa detta. 

Det finns forskning som visar att alkoholreklamen tidigarelägger debuten för ungdomar. Dessutom visar samma forskning att de ungdomar som redan dricker alkohol ökar sin konsumtion. UNF menar att alkoholreklamen måste stoppas, åtminstone på sociala medier. WHO har även klassat just begränsningar i marknadsföring som en av de åtgärder med störst effekt på konsumtionen.

 

Kampanjen syftar till att uppmärksamma allmänheten och beslutsfattare på den problematik som omger alkoholreklamen. UNF uppmanar kulturminister Amanda Lind att arbeta för att alkoholreklamen i sociala medier ska stoppas.

 

Elisabeth, 22 år gammal och medlem i UNF har fått nog nu:

Alkoholreklam gör att mina kompisar dricker mer alkohol. Därför vill jag inte att jag, mina kompisar, eller andra ungdomar ska bli exponerade för alkoholreklam i våra flöden.Om Ungdomens Nykterhetsförbund

Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, är Sveriges främsta ungdomsorganisation som arbetar för en nykter livsstil. UNF har cirka 5000 medlemmar fördelat på över 100 föreningar runt om i Sverige. UNF:s vision är en demokratisk och solidarisk värld fri från droger. UNF är såväl partipolitiskt som religiöst obundet.

Kontaktpersoner

Samuel Somo
Generalsekreterare
Samuel Somo