2022-05-26 11:52Pressmeddelande

Kommunrankningen 2021

Kommunrankningen 2021

UNF:s Kommunrankning 2021
I snart tio år har UNF tagit fram Kommunrankning, en unik kartläggning över kommunernas arbete med ungas fritid, inflytande och prevention. Varje år ser vi ungefär samma resultat. Kommunernas arbete är otroligt ojämlik.


Från Söderhamns kommun, som är bäst på ungas mötesplatser, har öppet alla vardagskvällar och helger. Kommunen har 11,6 fritidsgårdar per 10 000 barn och satsar mycket resurser på fritidsgårdsverksamhet (492 kr/inv.). Till Svalövs kommun som endast har öppet vissa helger, endast har 2,9 fritidsgårdar per 10 000 barn och som knappt lägger några resurser på fritidsgårdsverksamhet (53 kr/inv.). Alla barn och unga har rätt till en meningsfull fritid, oberoende var de bor.


Kommunrankningen visar även på att få kommuner arbetar med ungas inflytande. Trots att Barnkonventionen blev lag 2020 så är det endast 61 procent av kommuner som arbetar med den för att öka ungas inflytande. 8 procent av kommuner har inga åtgärder för att ge unga inflytande och lyssna på deras åsikter alls. Ungas rätt till inflytande är just det, en rättighet, inte ett önskemål.


I årets kommunrankning gjordes en fördjupad granskning av serveringstillstånden och tillsynen av dem. Granskningen visar på den lavinartade ökningen i antalet tillstånd och hur kommunerna har svårt att klara av sitt tillsynsansvar. Inte ens ett tillsynsbesök görs per serveringstillstånd per år, det är oroväckande. UNF:s utköpskontroller visar år efter år att tillsynen inte räcker till.


“I Örebro kommun kontrollerade vi förra året sju butiker, två sålde alkohol till våra mindreåriga medlemmar. Butikerna tar inte sitt ansvar och kommunen har inte koll.” Ida Andersson, distriktsordförande UNF Örebro.


Övergripande så visar 2021 års kommunrankning endast på några få förändringar från tidigare år, generellt är mycket sig likt. Corona har inte påverkat kommunernas arbete mycket på kommunrankningens områden. Kommunerna lägger mindre resurser på fritidsgårdar och de nyktra mötesplatserna i kommunerna får sämre öppettider på vardagar. Den tidigare observerade trenden av att det förebyggande arbetet försämras i kommunerna är inte bruten.


Du kan läsa hela kommunrankningen på UNF:s hemsida, där det även går att läsa om hur enskilda kommuner presterar. https://www.unf.se/kommunrankning2021/
För mer information om undersökningen kontakta:
Rapportförfattare och Bildningsledare för UNF, Simon Schönbeck, 076 055 05 96, simon.schonbeck@unf.se


För uttalanden om resultaten kontakta:
Förbundsordförande Filip Nyman 070 546 32 40, filip.nyman@unf.se
Förbundsordförande Jane Segerblom 076 836 05 85, jane.segerblom@unf.se
För pressbilder på Filip och Jane besök unf.se/press


Om Ungdomens Nykterhetsförbund

Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, är Sveriges främsta ungdomsorganisation som arbetar för en nykter livsstil. UNF har cirka 3000 medlemmar fördelat på över 100 föreningar runt om i Sverige. UNF:s vision är en demokratisk och solidarisk värld fri från droger. UNF är såväl partipolitiskt som religiöst obundet.