2022-02-18 08:33Nyheter

Har vi verkligen saknat supandet?

Som en replik på KDUs insändare till Svenska Dagbladet, där KDU menar på att krögare ska få ha vilka öppettider de själva önskar för att kompensera ungdomarna pandemiåren, ställer sig UNF kritiska till att det är vägen framåt. 

”Krögare och den svenska nattklubbs­scenen har utan tvekan lidit enormt under pandemin” skriver Kristdemokraternas ungdomsförbund (KDU) i ett inlägg på SvD Debatt. Och det är sant, krögarna har lidit under pandemin. Men det är de inte ensamma om. Vi står inför en stor utmaning som samhälle att återstarta våra liv, särskilt vi ungdomar.

Vad är då KDU:s lösning? Mer och ökad tillgång till alkohol. Detta för att kompensera oss unga för tiden som vi förlorat under pandemin. Är det verkligen superiet som vi har saknat? Vi har saknat att träffa vänner, att få umgås med familj, att delta i kulturlivet och ha en aktiv fritid i områdena där vi bor.

KDU menar att en död stad är en otrygg stad. Vi menar att att superiet gör städer otrygga. Fylleslagsmålen på stan, berusade som skriker homofoba kommentarer och den allmänt otrygga stämningen som skapas i städer med många berusade på kvällen. Under pandemin har städerna på många sätt blivit tryggare igen. Det går att få våra städer att leva på andra sätt än att supa. Satsa på mer fritidsaktiviteter för unga, mer kulturliv och mer idrott. Fantastiskt att KDU vill se att unga ska kompenseras för våra förlorade år, men mer alkohol är fel väg framåt.

Vi i Ungdomens nykterhetsförbund vill se åtgärder för att stärka barn och unga. Kommunerna måste avsätta mer resurser till ungas fritid. Fler och resursstarka fritidsgårdar och andra mötesplatser behöver startas upp som riktar sig mot utsatta i förorter, unga tjejer och hbtq-personer. Arbetet med ungas psykiska hälsa måste intensifieras. Civilsamhället behöver stärkta resurser. Vad vi inte vill se är mer och tillgängligare alkohol till barn och unga.

Vad är då KDU:s förslag? Alla deras åtgärder handlar om att underminera serveringstillstånd och Systembolaget samt öka tillgängligheten till alkohol för barn, unga och generellt i samhället. Deras förslag kommer öka alkoholskadorna, kosta otaliga summor för samhället och göra våra städer otryggare. Har inte våra familjer lidit tillräckligt? Har inte vården tillräckligt långa köer? KDU:s förslag handlar inte om unga, istället går de alkoholindustrin och krögares ärende på ungas bekostnad. Det finns andra, bättre sätt, att stötta krögare på.

Barn och unga har fått lida nog av pandemin, samhället måste kraftsamla för att vi ska kunna komma till något normalt. Men till skillnad från KDU så tycker vi i Ungdomens Nykterhetsförbund att det ska göras genom att satsa på unga, ungas fritid, ungas hälsa, ungas möjligheter. Inte genom att offra vår trygghet och framtid i sympati med krögares svåra år.

Simon Schönbeck
bildningsledare Ungdomens Nykterhetsförbund
Filip Nyman
ordförande och Drogpolitisk talesperson Ungdomens Nykterhetsförbund
Ellen Hjort
ledamot i Ungdomens Nykterhetsförbunds drogpolitiska utskott


Om Ungdomens Nykterhetsförbund

Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, är Sveriges främsta ungdomsorganisation som arbetar för en nykter livsstil. UNF har cirka 3000 medlemmar fördelat på över 100 föreningar runt om i Sverige. UNF:s vision är en demokratisk och solidarisk värld fri från droger. UNF är såväl partipolitiskt som religiöst obundet.