2019-11-18 09:04Pressmeddelande

Uppsalabolaget Liqway prisas under nationella SKAPA Innovationsgalan

null

I samband med den nationella SKAPA Innovationsgalan på Moderna Muséet i Stockholm förra veckan delades priser ut till Sveriges framstående innovatörer. I kategorin SKAPA-priset Talang för Unga Innovatörer prisades Martin Werme och Isak Werme på Liqway. UIC-bolaget, med uppfinningen Dry Weld, hamnade på andra plats efter hård konkurrens från unga innovatörer i hela Sverige.

SKAPA är Sveriges största innovationspris och delas ut till minne av Alfred Nobel. Priset syftar till att inspirera och ge stöd åt innovatörer så att de kan utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster på marknaden.

Tidigare under hösten presenterades vinnarna av SKAPA-priset Talang för Unga Innovatörer i Uppsala län. Bröderna Martin Werme och Isak Werme på UIC-bolaget Liqway stod då som vinnare och fick ta emot 15 000 kr för sin nya patenterad teknik. De har utvecklat ett verktyg som för bort vatten från arbetsområde i till exempel fjärrvärmerör, och på så sätt möjliggör svetsning. Liqway sparar tid och skapar mer ergonomiska arbetsförhållanden vid reparation och inkopplingsarbeten på rörledningar.

Under Sverigefinalen den 14 november placerade sig Liqway på en andraplats och tilldelades 75 000 kr för sin innovation. Prisutdelare var Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

De årliga SKAPA-priserna ges till personer som gjort de mest förtjänstfulla insatserna i respektive län när det gäller nyskapande och kreativitet som kan leda till kommersiella möjligheter i näringslivet eller offentliga organisationer.

Liqway har fått affärsutvecklingsstöd genom UICs program UIC Business Startup och UIC Business Build.

För mer information:
Isak Werme
Liqway
Tel: 070-810 66 10
E-post: isak.werme@liqway.com

Vedrana Ilic, kommunikatör
UIC
Tel: 070-851 97 04
E-post:vedrana.ilic@uic.se

Om Stiftelsen SKAPA
SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris, med syfte att ge stöd till uppfinnare att utveckla sina idéer. SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket. www.stiftelsenskapa.se

Om UIC
UIC (Uppsala Innovation Centre) är en av landets främsta företagsinkubatorer och acceleratorer och rankas av UBI Global bland världens topp 5 bästa offentliga företagsinkubatorerna. UIC erbjuder affärsutvecklingsstöd, kunskap och nätverk till nyskapande startups och tillväxtföretag som vill utveckla sitt företag, skala upp eller nå en internationell marknad. UIC tar inga ägarandelar och är branschoberoende. UIC arbetar nära näringslivet genom exempelvis ett stort nätverk av affärscoacher från näringslivet och ett tjugotal UIC-partner, som alla bidrar till UIC-bolagens utveckling tillsammans med UIC. UIC har verksamhet i Uppsala län och Södertälje kommun. Ägare till UIC är till lika delar STUNS, Uppsala kommun, SLU Holding samt Uppsala universitet Holding. UIC ingår i Vinnovas program Inkubationsstöd – Excellens. www.uic.se


Om UIC (Uppsala Innovation Centre)

UIC (Uppsala Innovation Centre) är en av landets främsta företagsinkubatorer och rankas som världens 4:e bästa företagsinkubator med universitetskoppling enligt UBI Global. UIC erbjuder affärsutvecklingsstöd, kunskap och nätverk till nyskapande projekt och tillväxtföretag inom alla branscher som vill utvecklas, skala upp och nå en internationell marknad. Syftet är att påskynda tiden till marknad samt minska riskerna i tidiga och avgörande skeden. Vår målsättning är att bidra till att fler livskraftiga tillväxtföretag etableras. UIC-modellen innefattar bland annat affärsutvecklingsprogram för företagandets olika faser samt ett stort nätverk av handplockade affärscoacher från näringslivet som vägleder bolagen i deras affärsutveckling.