2019-11-07 09:21Pressmeddelande

UIC i toppen bland världens bästa företagsinkubatorer

null

UIC (Uppsala Innovation Centre) är rankad bland de 5 bästa företagsinkubatorerna i världen enligt UBI Global, som har bedömt 364 företagsinkubatorer i 82 länder. Rankingen visar att UIC står sig högre än det globala genomsnittet vad gäller värdet för inkubatorsbolagen, påverkan på den ekonomiska tillväxten, företagens överlevnadsgrad och inkubatorns affärsutvecklingskompetens.

Igår kväll presenterades UBI Globals internationella ranking över inkubatorer och acceleratorer i samband med World Incubation Summit i Doha. I kategorin World Top Public Business Incubator 19/20 placerade sig UIC på listan bland de fem bästa inkubatorerna i världen. Jämfört med tidigare rankingar var det under denna omgång enbart tre placeringar som presenterades; första plats, topp 5 och topp 10. Två av våra svenska inkubatorskollegor, GU Ventures och Chalmers Ventures, placerade sig också i världstoppen. De återfinns i kategorin World Top 10 University Business Incubators.

– Det är otroligt roligt att UIC har erhållit denna internationella toppranking av UBI Global. Efter vår tidigare ranking så är det inte utan att vi var nervösa inför denna dag, men det känns toppen. Det är hård konkurrens från ledande inkubatorer över hela världen. Att finnas med i detta sammanhang är vi väldigt stolta över. Det är UIC som har bedömts, men det är ett svar på att vi jobbar med bolag i världsklass och att Uppsala har ett världsledande innovationsstödsystem. Samarbetet mellan oss aktörer är helt avgörande för att nå denna placering och det ska alla parter ta ära av och inte minst våra entreprenörer, säger Per Bengtsson, vd på UIC.

Under föregående års ranking deltog 259 inkubatorer och acceleratorer i processen, vilket kan jämföras med årets 364 deltagande organisationer i UBI Global World Rankings 19/20. Rankningen visar att UIC ligger väl till internationellt när det gäller antal företag som antas till inkubatorn och tillgången till ytterligare nätverk som bidrar till företagens framgångar och utveckling.

– Att finnas med bland de 20 bästa inkubatorerna i världen är otroligt bra och med denna ranking, ja, då är det toppen! Att vi har en väl fungerande modell har bevisat sig under flera år då UIC 2014 blev rankad som nr 18 i världen, 2015 rankad som nr 10 i världen och senast 2018 som 4:e bästa inkubatorn i världen med universitetskoppling, fortsätter Per Bengtsson.

Tillväxtföretagen inom UIC visade en positiv utveckling under 2018. Investeringarna under året ökade till 502 miljoner kronor i form av ägarkapital, bidrag och lån och bolagens omsättning låg på totalt 526 miljoner kronor. Resultaten är de högsta sedan UIC bildades 1999. UIC är branschoberoende och erbjuder skräddarsytt affärsutvecklingsstöd, kunskap, nätverk och finansiering till innovativa startups och tillväxtföretag, som vill utvecklas eller nå en internationell marknad.

Länk till UBI Globals resultat.

För mer information:
Vedrana Ilic, kommunikatör
UIC
Tel: 070-851 97 04
E-post: vedrana.ilic@uic.se

Om UIC
UIC (Uppsala Innovation Centre) är en av landets främsta företagsinkubatorer och acceleratorer och rankas av UBI Global bland världens topp 5 bästa offentliga företagsinkubatorerna. UIC erbjuder skräddarsytt affärsutvecklingsstöd, kunskap och nätverk till nyskapande startups och tillväxtföretag som vill utveckla sitt företag, skala upp eller nå en internationell marknad. UIC tar inga ägarandelar och är branschoberoende. UIC arbetar nära näringslivet genom exempelvis ett stort nätverk av affärscoacher från näringslivet och ett tjugotal UIC-partner, som alla bidrar till UIC-bolagens utveckling tillsammans med UIC. UIC har verksamhet i Uppsala län och Södertälje kommun. Ägare till UIC är till lika delar STUNS, Uppsala kommun, SLU Holding samt Uppsala universitet Holding. UIC ingår i Vinnovas program Inkubationsstöd – Excellens. www.uic.se


Om UIC (Uppsala Innovation Centre)

UIC (Uppsala Innovation Centre) är en av landets främsta företagsinkubatorer och rankas som världens 4:e bästa företagsinkubator med universitetskoppling enligt UBI Global. UIC erbjuder affärsutvecklingsstöd, kunskap och nätverk till nyskapande projekt och tillväxtföretag inom alla branscher som vill utvecklas, skala upp och nå en internationell marknad. Syftet är att påskynda tiden till marknad samt minska riskerna i tidiga och avgörande skeden. Vår målsättning är att bidra till att fler livskraftiga tillväxtföretag etableras. UIC-modellen innefattar bland annat affärsutvecklingsprogram för företagandets olika faser samt ett stort nätverk av handplockade affärscoacher från näringslivet som vägleder bolagen i deras affärsutveckling.