Både BioCell Analytica och Roundbit deltar i UICs Accelerator-program. Programmet löper två år och vänder sig till innovativa tillväxtföretag som är redo att skala upp verksamheten eller växa på en internationell marknad. BioCell Analytica erbjuder effektbaserade analyser för att upptäcka hälso- och miljöskadliga kemiska föreningar i vatten. Bolaget har gjort intryck på Johan Cederholm och Marit Olsson, Nordea, som delar ut stipendiet med följande motivering:
- BioCell Analytica har visat hur de omsätter forskning och kunskap i praktiken, och har gjort ett starkt avstamp med sin vision om en framtid med ”Rent vatten för människa och miljö”. BioCell Analytica tar stora kliv framåt och har en väldigt imponerande utveckling där de tar vattenanalyser till nya och innovativa dimensioner.
Stipendiaterna Agneta Oskarsson, Johan Lundqvist och Elin Larhonen från BioCell Analytica berättar att de kommer använda tillskottet till deltagande på Water Safety Conference. På konferensen, som arrangeras i Narvik i juni, sammanstrålar nordiska dricksvattenaktörer vilket ger utmärkta förutsättningar både för att berätta om analysmetoderna och knyta nya kontakter.
Roundbit utvecklar Dendrit, ett kommunikationsverktyg för vården, vars syfte är att hjälpa vårdpersonal att samverka bättre och minska risken för avvikelser i hanteringen av patienter. Johan Cederholm och Marit Olsson från Nordea uttrycker sin beundran för Roundbits webbapplikation:
- Roundbit visar stark vilja och lyhördhet för att söka sin väg till framgång. Det är ett ambitiöst team som nu accelererar upp och utvidgar sin målgrupp på ett positivt sätt. Viljan att bidra till en säkrare vård och trygghet för patienter är den tydliga drivkraften.
Oscar Björnfot från Roundbit säger att stipendiet kommer användas för att genomföra en marknadsundersökning och knyta kontakter på plats i Norge. I undersökningen kommer de att identifiera vilka hjälpmedel man idag använder för att hantera patienter och administration där.
Årets Hållbarhetspris delas ut av Länsförsäkringar Uppsala, vars vision är ”Tillsammans skapar vi trygghet och förverkligar drömmar”.
- Tillsammans med UIC kan vi konkret vara med och bidra till att någon kan förverkliga sin dröm om ett eget företag. Sedan 2018 har vi valt att investera i hållbara lokala startups med affärsidéer som bidrar till FN:s globala hållbarhetsmål. Därför är vi glada att för andra gången dela ut pris till årets hållbara UIC-bolag, säger Joel Grauman, Länsförsäkringar Uppsala, och fortsätter:
- I år delar vi ut pris till Altris AB med följande motivering: med sin katodkemi bestående endast av rikligt förekommande och lokalt brytbara metaller samt flourfria elektrolyt skapar de förutsättningar för en hållbar massframställning av batterier till den pågående elektrifieringen. Genom att Altris tillhandahåller ett alternativ som inte bygger på sällsynta jordartsmetaller skapas förutsättningar för förbättrad arbetsmiljö, minskat transportavtryck och en råvaruförsörjning som är såväl miljömässigt som ekonomiskt hållbar.
Adam Dahlquist och Tim Nordh, Altris, var så klart stolta över att bolaget tilldelades stipendiet och blir erkända för sin hållbarhet.
Utdelningen av stipendier skedde på UICs vårfest 27 april. Både Nordea och Länsförsäkringar är sedan länge partner till UIC.
För mer information:
Jenny Valegren, Kommunikatör UIC
Mobil: 073-079 0721
E-post: jenny.valegren@uic.se
Joel Grauman, Hållbarhetsansvarig
Länsförsäkringar
Telefon: 018-68 55 22
E-post: Joel.grauman@lansforsakringar.se
Marit Olsson, Företagsrådgivare
Nordea, Företagskontoret Uppland
Mobil: 010–157 17 87
E-post: marit.olsson@nordea.se
UIC (Uppsala Innovation Centre) är en av landets främsta företagsinkubatorer och acceleratorer och rankas som en av världens 5 bästa företagsinkubatorer enligt UBI Global. UIC erbjuder skräddarsytt affärsutvecklingsstöd, finansiering, kunskap och nätverk till nyskapande projekt och tillväxtföretag inom alla branscher som vill utvecklas, skala upp och nå en internationell marknad. Syftet är att påskynda tiden till marknad samt minska riskerna i tidiga och avgörande skeden. Vår målsättning är att bidra till att fler livskraftiga tillväxtföretag etableras. UIC-modellen innefattar bland annat affärsutvecklingsprogram för företagandets olika faser samt ett stort nätverk av handplockade affärscoacher från näringslivet som vägleder bolagen i deras affärsutveckling. Ägare till UIC är till lika delar STUNS, Uppsala kommun, SLU Holding samt UU Invest. UIC ingår i Vinnovas program Inkubationsstöd – Excellens. www.uic.se