2024-10-04 07:00Pressmeddelande

Trelleborg sätter fokus på en hållbar och motståndskraftig energiförsörjning till 2030

Paraplyer Trelleborg

Trelleborgs Energi har i Västra Sjöstaden arbetat fram ett energikoncept där överskottet från förnybar produktion lagras som vätgas, i syfte att öka fastigheternas motståndskraft och samtidigt höja självförsörjningsgraden i stadsdelen. Trelleborgs kommuns nya Energistrategi 2024-2030 pekar på bland annat just en ökad självförsörjningsgrad som ett viktigt fokusområde för Trelleborgs energiförsörjning framöver.

- Energistrategin ringar på ett tydligt sätt in de utmaningar som vi i Trelleborg står inför och sätter konkreta mål för att trygga energiförsörjningen. Den kan hjälpa oss att dra åt samma håll. Vi behöver hjälpas åt i Trelleborg, om vi ska kunna åstadkomma en hållbar energiförsörjning som stöttar tillväxt, säger Magnus Sahlin, VD för Trelleborgs Energi.

Kommunens nya Energistrategi 2024-2030 antogs i kommunfullmäktige innan sommaren. Enligt lagen om kommunal energiplanering ska varje kommun redovisa hur man ska uppnå en god energiförsörjning. Strategin tar sin utgångspunkt i principen om energitrappan. Den anger hur man ska prioritera energianvändningen: åtgärder för energieffektivisering införs innan man tar in restvärmeanvändning, som i sin tur ska gå före att man tillför ny förnybar produktion till systemet, som i sin tur ska prioriteras före användningen av ändliga resurser.

- Vi vill i strategin ge vägledning och stöttning för att förverkliga energiomställningen i Trelleborg. Därför har vi samlat målsättningarna i fyra huvudområden, som härrör från energitrappans tänk. Övergripande behöver vi skapa en hållbar och driftsäker energiförsörjning – som bland annat inkluderar mer förnybar kraft och stärkt elnät, men också lagring kopplat till detta, inte minst för att öka självförsörjningsgraden i kommunen. Dessutom ska vi jobba med att energieffektivisera fastigheter, öka andelen förnybar produktion och främja hållbara transporter, säger Anders Nyman, hållbarhetsstrateg på Trelleborgs kommun och ansvarig för energistrategin.

Kommunens rådighet över energiförsörjningen är en utmaning, även om kommunägda Trelleborgs Energi är en viktig aktör i förverkligandet av energistrategin.

- Vi ser ju tydligt hur allt hänger ihop; vi behöver mer förnybar kraft i vårt elområde för att klara tillväxt och effektbalansen, samtidigt behöver vi öka lagringsmöjligheterna för att både bidra på flexibilitetsmarknaden men också öka vår egen motståndskraft och självförsörjning inom kommunen, säger Magnus Sahlin.  

Trelleborgs Energis projekt i Västra Sjöstaden tillsammans med Granitor och Serneke är bara ett exempel på hur bolagets arbete dockar in i strategin. Ett annat är fjärrvärmeutvecklingen – där man inte bara får tillgång till hållbar och trygg värme i nya delar av staden, men också kan bidra till elektrifieringen genom att elen kan användas till annat än uppvärmning. Ytterligare ett exempel är nätutvecklingsplanen från elnätsverksamheten där man tar höjd för såväl mer mikroproduktion som lagringsmöjligheter. Att förverkliga idén om vätgas till större fordonsflottor är ett annat exempel, som dockar rakt in i ambitionen om hållbara transporter.

- En svårighet är att vissa av målen inte går att genomföra själva inom kommunens bolag och verksamheter – som exempelvis att sänka växthusgasutsläppen i vårt geografiska område – därför behöver vi arbeta med gemensamma åtaganden och nya aktörer, samt ett högre tempo för att förverkliga denna strategi, säger Anders Nyman.

- Vi är på god väg med flera spännande energiprojekt i kommunen, inom både vindkraft, lågtempererad fjärrvärme och vätgas, men det är väsentligt att hela samhället drar åt samma håll. Här ser vi strategin som en god ledstjärna för alla aktörer som vill vara med och bidra till lösningen, avslutar Magnus Sahlin.

 

Ur Energistrategi 2024-2030, Trelleborgs kommun
För varje delområde finns konkreta mål satta som ska uppfyllas till 2030:

1) öka andelen förnybar energi i energisystemet till 80 procent (basår 2021);

2) fördubbla produktionen av förnybar el (basår 2021);

3) minska växthusgasutsläpp från transportsektorn med 70 % i Trelleborgs kommuns geografiska område (basår 2010);

4) minska energianvändningen i kommunkoncernens fastighetsbestånd med 11 procent (köpt energi per kvadratmeter, basår 2022); samt

5) uppnå en ellagringskapacitet på 20 MWh (basår 2023).

Läs mer: Energistrategi - Trelleborgs kommun


Om Trelleborgs Energi

Trelleborgs Energi är ett modernt energibolag med sikte mot framtiden. Vi arbetar hållbart, innovativt och lokalt för att göra våra kunder till miljöhjältar, våra ägare stolta och Trelleborg till en drivande kraft i klimatomställningen. Vår verksamhet består av distribution av fossilfri fjärrvärme, försäljning av förnybar och fossilfri el, utveckling av laddinfrastruktur och vätgaslösningar, samt utveckling av en trygg och säker elnätsverksamhet i dotterbolaget Trelleborgs Elnät.


Kontaktpersoner

Melinda Frigyesi Almström
Kommunikations- och Hållbarhetschef
Melinda Frigyesi Almström