2022-06-13 09:55Persbericht

Nieuw wereldrecord: Leica 0-serie no.105 verkocht voor € 14,4 miljoen

De serieproductie van de Leitz Camera, of ook kortweg Leica, 's werelds eerste 35mm-camera, wordt beschouwd als een mijlpaal in de moderne fotografie. Voordat de eerste camera's halverwege de jaren 1920 verkrijgbaar waren, vervaardigde Ernst Leitz in 1923 en 1924 ongeveer 23 modellen van de prototype 0-serie. Een van deze zeldzame camera's - de 0-serie no. 105 - is nu verkocht op de 40e Leitz Photographica Auction voor een bedrag van €14,4 miljoen (inclusief veilingkosten). De Leica 105 heeft daarmee het wereldrecord van duurste camera aller tijden gebroken.

De Leitz Photographica Auction, die tweemaal per jaar plaatsvindt, wordt beschouwd als 's werelds grootste en meest gerenommeerde veiling voor vintage camera's en andere optische apparatuur. Ter gelegenheid van de 20e verjaardag van het veilinghuis en de 40e editie van de veiling, werd op 11 juni in het Leitz-Park in Wetzlar (Duitsland) een uitzonderlijk exemplaar geveild: De Leica 0 serie no.105. Deze bijna 100 jaar oude camera is een van 's werelds eerste 35 mm camera's ooit gemaakt en heeft een prominente vorige eigenaar.

Nummer 105 behoorde toe aan Oskar Barnack, die kort voor de Eerste Wereldoorlog de "Liliput camera" had ontworpen. Het was het prototype van de Leica en dus ook van de 35 mm camera als zodanig. Barnack legde talrijke motieven uit zijn familieleven vast met de 0-serie No. 105. De ervaring die hij daarbij opdeed, gebruikte hij bij de verdere ontwikkeling van de camera en de daaropvolgende modellen. Barnacks naam is bovenin de zoeker van nr. 105 gegraveerd.

Leica 0 serie 105 name Oscar Barnack on viewfinder

Leica 0-serie vestigt weer een wereldrecord

De historische betekenis van de camera en de directe band met Barnack kwamen tot uiting in de vooraf vastgestelde geschatte waarde van 2.000.000 tot 3.000.000 euro. "Om deze getallen in perspectief te plaatsen: De duurste camera ter wereld tot nu toe - ook een Leica 0-serie, serienummer 122 - werd in 2018 verkocht op de 32e Leitz Photographica Auction voor 2,4 miljoen euro inclusief veilingkosten," aldus Alexander Sedlak, Managing Director van Leica Camera Classics, een Oostenrijkse dochteronderneming van Leica Camera AG. Leitz Photographica Auction opereert onder de paraplu van Leica Camera Classics.

"Wij zijn volledig gespecialiseerd in historische camera's en accessoires. Het was voor ons dan ook een bijzonder genoegen om de persoonlijke camera van Oskar Barnack, een prototype van de camerageneratie die medio jaren twintig de basis legde voor de moderne fotografie, in het kader van onze jubileumveiling te kunnen veilen", aldus Sedlak. De immateriële waarde - de historische betekenis - van de 0-serie nr.105 gaat veel verder dan het bedrag van € 14,4 miljoen waarvoor deze camera uiteindelijk is verkocht. Intussen bewijst het wereldrecordbedrag de continue trend van de laatste jaren: "De prijzen stijgen - de belangstelling voor vintage camera's is groter dan ooit tevoren".

Bron: Leitz Photografica Auction


Onderwerpen: Photo

Over Transcontinenta B.V.

Transcontinenta BV is een value-added distributeur voor Nederland, België en Luxemburg en maakt als dochteronderneming deel uit van de Transcontinenta Group, gevestigd in Nieuw-Vennep, Nederland, nabij de luchthaven Schiphol. De Transcontinenta Group is een particuliere onderneming die oorspronkelijk in 1992 in Nederland is opgericht met eigen vestigingen in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Met passie distribueren wij bekende merken op het gebied van foto, video, sport optics en mobiele connectiviteit. Het brede scala aan merken en producten dat wij vertegenwoordigen, stelt ons in staat ze in een groot aantal markten te positioneren. Van de beginnende amateur, professionele fotostudio tot musea en overheid.


Contacts

Rob van Keulen
NEWSROOM MANAGER
Rob van Keulen