2023-03-06 05:15Pressmeddelande

Torsta anordnar samtal om de gröna näringarnas framtid!

Konferensen Grönt Är SköntKonferensen Grönt Är Skönt

Konferensen Grönt Är Skönt anordnas på Torsta i Ås den 30 mars. Syftet med konferensen är bland annat att visa hur hållbara de gröna näringarna är, åtminstone ur ett miljöperspektiv.

Lars Tirén på Torsta AB är en av initiativtagarna till konferensen.
- Vi har valt att arrangera en dag där vi bjuder in politiker och tjänstepersoner inom regional- och kommunal verksamhet för att lyfta det miljö- och hållbarhetsarbete vi inom de gröna näringarna utför varje dag. För att kunna fortsätta med det och ha möjligheten att göra det på rätt sätt så måste regionpolitiken vara en aktiv del av jord- och skogsbrukspolitiken. Detta för att vi framöver ska slippa ta konsekvenserna av beslut sprungna ur ett jord- och skogsbruk som inte ser ut som vårt.

Lars Tirén, Torsta AB

Lars Tirén, Torsta AB

Marie Sjölin på Torsta AB är också en av initiativtagarna till konferensen Grönt Är Skönt.
- Vi vill få till en bättre regional dialog, från bonde till EU. Därför har vi bjudit in olika föreläsare under dagen att prata om sitt område. Bland annat kommer Emelie Olsson som driver Fjällfjöset kött & lantbruk, Anna Omberg som är EU-samordnare, Marie Simonsson från Norra Skogs forskningsstiftelse och Annakarin Olsson som jobbar med lokal utveckling i Strömsund och Ragunda kommun.

Marie Sjölin, Torsta AB

Marie Sjölin, Torsta AB

Marie vill att makten över beskrivningen av de gröna näringarna tas tillbaka.
- Det är många som tycker och tror de vet hur jord- och skogsbruk är och påverkar sin omgivning, tyvärr ofta med utgångspunkten att det är negativt. Vi vill berätta hur mycket bra saker som de gröna näringarna gör och bidrar med och hur mycketsom planeras för att det ska bli ännu bättre.

- Vi behöver inte den totala omkastningen av systemet som ofta hävdas även om det finns mycket som måste förändras för att vi ska klara av miljömålen och de globala hållbarhetsmålen. Vi behöver inte ersätta allt utan istället hitta nya vägar och värdera nyttan med produktionen, fyller Lars Tirén i.

Dagen avslutas med raggmunk till lunch där raggmunken är gjord på 100 procent jämtländska råvaror, bland annat kommer potatisen och vetemjölet från Torstas gårdsbruk. 

Marie berättar att konferensen vänder sig till de som vill vara med och bidra till en positiv och hållbar utveckling för de gröna näringarna, och att den huvudsakliga målgruppen är politiker och tjänstepersoner.

 

Länk till inbjudan:
https://torsta.se/wp-content/uploads/2023/02/grontarskontinbjudan.pdfOm Torsta

Torsta är ett kunskapscentrum som ska tillgodose och utveckla de gröna näringarnas behov av ny kunskap, nya idéer och nya kontakter. Torsta ligger i Ås, men finns till för och är aktiva i hela Jämtlands län. Vi erbjuder utbildningar och kurser för både unga och vuxna som leder till jobb. Vår utvecklingsavdelning sörjer för att framtidssäkra företags- och landsbygdsutvecklingen. I huvudbyggnaden finns även Torsta Gårdsrestaurang som erbjuder god mat och konferensmöjligheter i lantlig miljö. Vi vill bidra till ökad lönsamhet och affärsmässighet i branschen och vara de gröna näringarnas självklara källa till kunskap. Fråga Torsta! Vi har inte alla svaren, men vi har kunskap, engagemang och nätverk för att ta reda på det du behöver veta.


Kontaktpersoner

Presskontakt
Presskontakt
Marie Sjölin
Chef, avdelningen för landsbygdsutveckling Torsta AB
Marie Sjölin