2023-04-04 11:28Pressmeddelande

Politiker fick lyssna på de gröna näringarnas verklighet

Föreläsningen Grönt Är Skönt anordnades på Torsta den 30 mars.

På bildens syns föreläsarna Annakarin Olsson från Leader 3sam och Marie Simonsson från Norra Skogs forskningsstiftelse.Föreläsningen Grönt Är Skönt anordnades på Torsta den 30 mars. På bildens syns föreläsarna Annakarin Olsson från Leader 3sam och Marie Simonsson från Norra Skogs forskningsstiftelse.

Med fokus på att lyfta frågor inom de gröna näringarna till politiker anordnade Torsta konferensen Grönt Är Skönt. Under nio föreläsningar fick åhörarna, som både bestod av politiker, tjänstepersoner och intresserade, lyssna bland annat på verkligheten från mjölkföretagare och vilka utmaningar företagarna står inför. Publiken fick även höra på strategier från EU-samordnare för att vi här i Jämtland ska få en EU-politik som är mer anpassad för oss och inte för exempelvis länder söderut i Europa med andra förutsättningar, både befolkningsmässigt och klimatmässigt.

Magdalena och Simon Sundell är mjölkföretagare i Haxäng och höll i en av föreläsningarna under dagen. De levererar cirka 1,2 miljoner kilo mjölk från gården varje år men jobbar också med växtodling och biogas. Med en växtodling på 370 hektar är de självförsörjande på både korn och grovfoder.

De pratade varmt om biogasen på gården och berättade att det värmde upp ladugården men också varmvattnet på gården. Simon tycker alla större gårdar och reningsverk borde producera egen biogas.

- Så länge vi finns kommer det finnas råvara till biogas, sa Simon Sundell.

Simon och Magdalena Sundell, mjölkföretagare. Haxäng, föreläste under konferensen.
Magdalena Sundell var nöjd med dagen och att politiker får reda på deras förutsättningar.

Simon och Magdalena Sundell, mjölkföretagare i Haxäng, föreläste under konferensen. Magdalena Sundell var nöjd med dagen och att politiker får reda på deras förutsättningar. "Vi har inte samma förutsättningar som det är exempelvis i Nederländerna. Då går det inte att sätta regler och förutsättningar där och applicera på vår verksamhet", sa Magdalena Sundell och syftade på regler som kommer från EU.

En potentiell svårighet med biogas togs upp under föreläsningen. Det är att en eventuellt beskattning är på gång och för exempelvis gården i Haxäng betyder det att biogasen de producerar till sig själv ska beskattas, vilket skulle betyda en kostnad på cirka 400 000 kronor per år.

Magdalena Sundell var nöjd med dagen och att politiker får reda på deras förutsättningar.

- Vi har inte samma förutsättningar som det är exempelvis i Nederländerna. Då går det inte att sätta regler och förutsättningar där och applicera på vår verksamhet, sa Magdalena Sundell och syftade på regler som kommer från EU.

Anna Omberg, EU-samordnare, pratade om den här frågan på sin föreläsning. Hon tog bland annat upp att Jämtland har 2,7 personer per kvadratkilometer, mot Frankrike som har 104 personer per kvadratkilometer.

- Om politiken formas efter Frankrike, hur blir det för oss, undrade Anna Omberg under sin föreläsning.

Hon menade att vi ska tänka efter vad våra behov och förutsättningar är, ta fram underlag och berätta redan nu hur vi vill ha det. Det är nämligen nu nästa budget i EU börjar formas, även fast den budgeten börjar gälla först 2028.

- Vi måste berätta hur vi vill ha det. Det går inte för någon i Bryssel att fantisera hur vi vill ha det, sa Anna Omberg under sin föreläsning.

Anna Omberg, EU-samordnare, var en av föreläsarna.

Anna Omberg, EU-samordnare, var en av föreläsarna. "Om politiken formas efter Frankrike, hur blir det för oss," undrade Anna Omberg under sin föreläsning.

 

Den sista föreläsningen på konferensen höll Annakarin Olsson i. Hon jobbar på Leader 3sam Ragunda och Strömsund. Leader 3sam finansierar olika utvecklingsprojekt i de båda kommunerna och stöttar invånare som vill öka sin livskvalité eller starta verksamheter. Föreningar, företag, kommuner och andra organisationer kan söka projektstöd till utvecklingsidéer som genererar lokal nytta. Tanken med Leader är att utveckling genomförs bäst av de som bor och verkar på en plats. 

Stefan Nilsson (KD) och Stephan Jerand (KD) var två av deltagarna på konferensen.

Stefan Nilsson (KD) och Stephan Jerand (KD) var två av deltagarna på konferensen.

Annakarin Olsson berättade om några olika projekt Leader 3sam har hjälpt till att finansiera. Bland annat en cykelpumptrack i Backe, en paddelbana i Hammarstrand och Fors hembygdsförenings projekt där bland annat den anrika kägelbanan från 1885 har flyttats till hembygdsgården och renoverats. 

Budgeten för Leader 3sams område för åren 2023 fram till 2027 ligger på strax över 34 miljoner. Totalt för Leader i hela landet cirka 1,7 miljarder för samma period. 

Conny Wahlström (MP) och Nina Andersson, ordförande för Leader, sjö, skog och fjäll, var två av konferensebesökarna.

Conny Wahlström (MP) och Nina Andersson, ordförande för Leader, sjö, skog och fjäll, var två av konferensbesökarna.

Förutom Leadermedel finns även andra projektstöd att söka i Jämtland och det kan vara svårt att hitta information om hur man gör och var pengarna finns.

- Hur får vi få ut pengarna där de bäst behövs i länet? Det är inte de politiker som skriker högst som ska få pengarna till sin kommun. Det är en demokratisk fråga. Pengarna ska ut där de behövs bäst och gör störst nytta, säger Annakarin Olsson.

Raggmunen som serverades var 100 procent gjord i Krokoms kommun. Vetet, mjölken och potatisen kom från Torstas Gårdsbruk, fläsket kom från Änge Chark och vitkålen kom från Ås Trädgård.

Raggmunken som serverades var 100 procent gjord i Krokoms kommun. Vetet, mjölken och potatisen kom från Torstas Gårdsbruk, fläsket kom från Änge Chark och vitkålen kom från Ås Trädgård.

Dagen avslutades med en raggmunk som var 100 procent gjord i Krokoms kommun. Vetet, mjölken och potatisen kom från Torstas Gårdsbruk, fläsket kom från Änge Chark och vitkålen kom från Ås Trädgård.

Eva Engström från länsstyrelsen var en av deltagarna på konferensen.

Eva Engström från länsstyrelsen var en av deltagarna på konferensen.

Det blev mycket prat mellan deltagarna i pauserna. På bilden syns Anna Olofsson Frestadius, VD för Torsta, som höll i öppningsanförandet.

Det blev mycket prat mellan deltagarna i pauserna. På bilden syns Anna Olofsson Frestadius, VD för Torsta, som höll i öppningsanförandet.



Om Torsta

Torsta är ett kunskapscentrum som ska tillgodose och utveckla de gröna näringarnas behov av ny kunskap, nya idéer och nya kontakter. Torsta ligger i Ås, men finns till för och är aktiva i hela Jämtlands län. Vi erbjuder utbildningar och kurser för både unga och vuxna som leder till jobb. Vår utvecklingsavdelning sörjer för att framtidssäkra företags- och landsbygdsutvecklingen. I huvudbyggnaden finns även Torsta Gårdsrestaurang som erbjuder god mat och konferensmöjligheter i lantlig miljö. Vi vill bidra till ökad lönsamhet och affärsmässighet i branschen och vara de gröna näringarnas självklara källa till kunskap. Fråga Torsta! Vi har inte alla svaren, men vi har kunskap, engagemang och nätverk för att ta reda på det du behöver veta.


Kontaktpersoner

Presskontakt
Presskontakt
Anna Olofsson Frestadius
VD, Torsta AB
Anna Olofsson Frestadius
Marie Sjölin
Chef, avdelningen för landsbygdsutveckling Torsta AB
Marie Sjölin