2023-10-20 05:00Pressmeddelande

Vikingatiden blir ukrainsk

Utställning Österled

I oktober lanserar The Viking Museum en audioguide på ukrainska. I samarbete Ukrainas ambassad i Sverige har museet förverkligat detta initiativ som startats av Ukrainas presidentfru, Olena Zelenska.

 

Initiativet att introducera ukrainska audioguider i världens museer startades under 2020 av Olena Zelenska och i dagsläget har det lanserats flertalet ljudguider på ukrainska i över 30 länder.

Vi är stolta över att vara en del av projektet och ser fram emot att välkomna ukrainska besökare till våra utställningar utan språkbarriärer, säger Anne Charlotte Ytter, museichef på The Viking Museum.

På museet visas även de historiska kopplingarna mellan vikingarna och det forna riket Kievrus. På 800-talet etablerade nordbor från Mälardalen viktiga handelsrutter med det som idag är Ukraina. Vikingarnas leverne, särskilda handelsavtal och interaktioner med de lokala folken påverkade starkt områdets utveckling.

Vi har en ny utställningsdel om vikingarnas färder i österled som belyser detta  ganska okända men mycket betydelsefulla skede i världshistorien, säger Stefan Alexis, utställningsproducent på The Viking Museum. Även vår äventyrsfärd, ”Ragnfrids saga”, tar med museibesökarna på en resa längs floderna i öster. Den 11 minuter långa äventyrsfärden är en resa tillbaka i tiden genom vackra scenerier, underhållning, fakta och spänning.

Museets nyöppnade restaurang Eld uppmärksammar det ukrainska samarbetet genom att hela vecka 43, då audioguiden lanseras, servera ukrainsk mat och specialiteter.

Denna ”tema-vecka” är möjlig då vår nya kökschef, Iryna Kucher, kommer från Ukraina och tidigare har arbetat på stjärnkrogarna i Kyiv, berättar Lena Weberbauer restaurangchef på Eld. Hennes djupa kunskaper i mattraditioner, råvaror och hållbarhet berikar inte bara vår ukrainska vecka utan alla våra maträtter som serveras på restaurangen.

The Viking Museum ligger på Djurgården och är en av Stockholms främsta turistattraktioner. På museet kan besökarna uppleva och lära sig om den mytomspunna vikingatiden. I och med utvecklandet av den ukrainska audioguiden blir det även möjligt för ukrainska besökare att ta del av utställningarna på sitt hemspråk.

 

Om The Viking Museum

The Viking Museum - ett museum som berättar vikingarnas historia genom en interaktiv utställning, en dramatiserad historia i en unik åkattraktion, restaurang Eld och en välsorterad museishop.



Om The Viking Museum

The Viking Museum - ett museum som berättar vikingarnas historia genom en interaktiv utställning, en dramatiserad historia i en unik åkattraktion, restaurang Eld och en välsorterad museishop.


Kontaktpersoner

Anne Charlotte Ytter
Museichef
Anne Charlotte Ytter