2022-12-01 06:00Pressmeddelande

Vikingainspirerade hantverk pryder julbodarna när The Viking Museum bjuder in till julmarknad.

Under december månad antar The Viking Museum en mer julig skepnad när museet förbereder för den vikingatida ceremonin ”Jól” – en högtid som värmde skandinaverna under vintern med allehanda mat och dryck. Tredje helgen i december bjuder The Viking Museum dessutom in till en unik jólmarknad med vikingainspirerade hantverk av skinn, textil och trä.

- På våra visningar kommer vi att prata mycket kring handel och vilka handelsvaror som var vanliga på vikingatiden. Vad var det som var värdefullt och var man kunde få tag i dom? Vad hade ett barn på vikingatiden exempelvis kunnat önska sig i jólklapp? säger Jacob Bernander, program- och pedagogansvarig på The Viking Museum.

Besökarna kommer även att kunna ta del av ett alldeles speciellt handelsäventyr, även kallat "Handelsresan", där de får varor att handla med och på så sätt kan styra deras eget öde i detta fiktiva äventyr – men det kan uppstå utmaningar som ställer till det under resans gång.

Museibutiken har också antagit en julskepnad och plockat fram omsorgsfullt utvalda och handplockade produkter som är perfekta som julklappar. Tredje helgen i december samlas flertalet historiska utställare för att tillsammans duka upp vikingainspirerade hantverk av trä, skinn, textil och metall för försäljning. En julmarknad utöver det vanliga med aktiviteter för hela familjen!

- I samband med vår alldeles egen jólmarknad har vi även bjudit in tatueraren Viktor Ohlsson som kommer att finnas på plats och erbjuda tatueringar med handnål och mönster som vikingarna kan ha gjort förr, säger Jacob.

Utöver juliga aktiviteter och spännande visningar så kommer The Viking Museum även ha nyårsöppet och erbjuda spåsessioner med en völva från förr som spår in i framtiden.

Fakta:

Öppettider
Vardagar kl 11-17

Helger kl 10-17

Aktiviteter:

Jólmarknad lördag och söndag 17 och 18 december mellan kl 10-17

Tatueringar på vikingavis med Viktor Ohlsson. Tatueringarna genomförs med en handnål. För pris och bokning, mejla ohlsson.tattoo@gmail.com . Viktor finns på plats 16-18 december mellan kl 11-17.

Nyårsafton

Museets völva finns på plats för att spå in i framtiden.


Om The Viking Museum

The Viking Museum, ett museum som berättar vikingarnas egen historia via en dramatiserad historia i en unik åkattraktion, utställning, restaurang och shop.


Kontaktpersoner

Jacob Bernander
Program- och pedagogansvarig
Jacob Bernander