2018-08-21 11:00Pressmeddelande

​Winery Red, ett designat vin som överraskar – dags för skörd på vinhotellet i Solna

null

I år är det tredje året som The Winery Hotel gör eget vin från druva till flaska i Solna strax utanför Stockholm. Nu börjar vinets identitet att ta form. Uppvuxet i Toscana, uppfostrat i Solna och designat på både in- och utsidan är Winery Red ett vin som förvillar, förvånar och överraskar.

– Winery Red är och ska vara ett vin som gästen tycker om, redan från första stund. Vi har därför valt att göra ett vin som tilltalar många, berättar Sofia Ruhne som ansvarar för vinproduktionen på hotellet.

Vinet tillverkas i cirka 8000 flaskor varje år. Druvorna har sitt ursprung i Toscana men eftersom hela tillverkningen sker i Solna väcker det inte sällan förvåning och ibland förvirring bland de som smakar på det.

– Det är svårt att veta vad man ska förvänta sig av ett vin som tillverkats i Solna av druvor från Toscana. Det första mötet blir alltid överraskade – på ett positivt sätt, fortsätter Sofia Ruhne.

För att dela med sig av kunskapen kring vintillverkning anordnar The Winery Hotel guidade visningar i vineriet och vinprovningar dagligen, året runt.

– Här kan gästen följa hantverket bakom en flaska vin från druva till flaska. Vårt motto är att alla våra gäster ska känna att de lär sig någonting nytt om vin som de inte kunde innan de kom hit, berättar Sofia Ruhne.

Istället för att skriva ut årgången på etiketten delas Winery Red in i olika blends. Ett par gånger om året blandas vinet från olika ekfat i vineriet för att bli den nya blenden.

– Allt vin smakas av och på så sätt ser vi hur vinet utvecklats i de olika ekfaten. Därefter blandas det slutliga vinet som sedan tappas på flaska. Man kan säga att vi designar vinet.

Det är inte bara vinet som designas. Just nu tappas blend nummer fyra och den med en helt ny etikett designad av hotellets designer, Jan Söder.

– I takt med att vinet utvecklar sin doft och smakmässiga identitet behöver även designen uppdateras, förklarar han.

Jan Söder och Sofia Ruhne Fotograf: Ellinor Hall

Precis som vinet, har även etiketten haft föregångare. Från en mer enkel och avskalad design har etiketten nu blivit mer komplex och iögonfallande. Däremellan har den stegvis förändrats i takt med att vinet utvecklat sin karaktär.

– Vin och design är två av de saker som mest definierar The Winery Hotel. Gäster kommer hit för att njuta av vin och mat i vackra miljöer. Winery Red föds in i den miljön och formas därefter, säger Jan Söder.

I år beräknas druvorna anlända till hotellet den sjunde september och då bjuds det in till skördefest med vinprovning, guidade visningar, skördemiddagar och druvtrampning bland annat. Under hela september månad smyckas hotellet i skördeskrud och menyerna i restaurangerna går under temat skörd.

Läs mer om skördefesten här!

För att njuta fullt ut av skördekänslan på The Winery Hotel erbjuds boendepaket som inkluderar flera av hotellets aktiviteter samt middag i restaurangen Winery Kitchen.

Vingårdsarbetare i full färd med att rensa druvorna innan avstjälkning

Program Wine Harvest Festival 7-8 September 2018

7 september

Druvorna kommer!

7-8 september

Winevolution (vinprovning) – vinprovning från druva till flaska. (arrangeras löpande)

Guidad tur i vineriet – titta in bakom kulisserna och upplev ett vineri i full aktivitet. (arrangeras löpande)

Trampa druvor – känn druvsaften sippra mellan tårna

Läs mer om skördefesten här!

Wine, Dine, Sleep – Harvest Weekend Upplev hotellet under den bästa av helger och få en inblick i hur ett vin blir till – på riktigt. I paketet ingår övernattning, guidad tur i vineriet, sommelierledd vinprovning, skördeprovning– winelution, valfri trerättersmiddag med tillhörande vinpaket samt frukostbuffé. Under skördehelgen ställer vi även upp en flaska av vårt egenproducerade vin på rummet.

Wine, Dine Sleep – Harvest Weekend För att njuta fullt ut av skördekänslan erbjuds boendepaketet Wine Dine, Sleep som inkluderar flera av hotellets aktiviteter samt middag i restaurangen Winery Kitchen. Bokar du paketet den 7e eller den 8e september ställs även en flaska av hotellets vin – Winery Red – upp på ditt rum utan extra kostnad. (Pris från ca 2000 kr och inkluderar övernattning i dubbelrum, trerätters middag med vinpaket, guidad tur i vineriet, vinprovning av fyra viner med sommelier samt frukostbuffé, wifi och fri tillgång till gym och utomhuspool.) Läs mer och boka här.

Ett dygn för Foodies – Harvest Edition Den som har tur kan även få en plats kring stenbordet dessa kvällar. Där serveras nämligen en middag utöver det vanliga. En fantastisk sjurätters middag med sju olika viner* som speciellt vänder sig till dig som gärna kallar dig en foodie*. Enbart 20 platser finns att tillgå per kväll och middagen säljs enbart i ett paket med övernattning. (Pris från 2145 kr och inkluderar visning i vineriet, övernattning i dubbelrum, middag enligt ovan med vinpaket samt frukostbuffé, wifi och fri tillgång till gym och utomhuspool.) Läs mer och boka här!

Lunch & middag Hotellets båda restauranger har en skördeanpassad meny under helgen. Boka bord i Winery Kitchen här.

* Självklart finns minst lika bra alkoholfria alternativ till den som inte vill eller kan dricka vin.

* Foodie = en person som älskar mat och ser livsnjuteri som en av livets huvudsakliga beståndsdelar.

Om man inte vill bo över på hotellet går det såklart att boka bord i restaurangen eller helt enkelt komma förbi och dricka vin och kanske testa på att trampa druvor. 


Om The Winery Hotel

The Winery Hotel är världens första hotell med ett urbant vineri i samma byggnad. Med egen vintillverkning på hotellet finns här ett helt nytt sätt att bo, njuta och mötas med vinet i fokus.


Kontaktpersoner

Claes Anerud
Managing Director
Claes Anerud