2019-09-18 08:00Pressmeddelande

Vinskörd som personalförmån och rekryteringsverktyg ”Vi ser tydligt hur skörden ger en ökad sammanhållning.”

null

När personal och skolelever jobbar tillsammans mot det gemensamma målet – att göra vin – ökar både gemenskap och sammanhållning. Druvskörden på The Winery Hotel har dessutom visat sig vara ett utmärkt sätt att rekrytera engagerad och motiverad personal.

Årets skörd på The Winery Hotel har just avslutats. När tio ton druvor ska omhändertas krävs fysiskt arbete, noggrannhet och kunskap. Skörden har dock även visat sig vara en viktig grundpelare för hotellet, både som sammansvetsande personalaktivitet och för nyrekrytering.

– När alla jobbar tillsammans med ett tydligt gemensamt mål i sikte finns inga gränser mellan avdelningar eller hierarki. Vi ser tydligt hur skörden ger oss en ökad sammanhållning och motivation bland personalen, berättar Claes Anerud, VD och vingårdsarbetare på The Winery Hotel som varje år spenderar hela dagen i skördeområdet med avlastning och druvsortering.

En receptionist arbetar sida vid sida med en kock, en sommelier och två gymnasieelever. Hotellgäster sorterar druvor med hotellets VD och en servis från restaurangen. Den här dagen är det tydligt att alla som jobbar här är vingårdsarbetare. De mer erfarna hjälper och lär ut hantverket till de som upplever en vinskörd för första gången. Stämningen är hög med mycket prat och skratt.

– Jag ser det som en personalförmån att få vara med och ta hand om druvor under en hel dag tillsammans med mina kollegor. Vi lär oss så mycket men framförallt är det roligt, menar Peter Lindborg som i år gör sin tredje skörd på The Winery Hotel.

Sedan förra året medverkar även elever från olika restaurang- hotell och sommelierskolor runt om i landet. I år var elever från Bromansskolan i Hudiksvall, Väsby Nya Gymnasium, Internationella Hotell- och Restaurangskolan och Grythyttans sommelierutbildning på plats för att uppleva skördearbetet. Något som visat sig vara en populär aktivitet för eleverna som för vissa lett till både praktikplats och arbete. Emilia Karlsson är en av de elever som smittades av den goda stämningen under skörden.

– Förra året var jag här med min skolklass på ett studiebesök under skörden och det var en aha-upplevelse för mig. Jag blev så inspirerad och nyfiken på att lära mig mer om vin så jag bad att få göra min praktik här vilket jag gjorde. Nu jobbar jag i vinbaren på The Winery Hotel och trivs toppenbra, berättar Emilia.

Claes Anerud menar att The Winery Hotel, genom den här i besöksnäringen ovanliga aktiviteten, har hittat ett sätt att både rekrytera nya kompetenta och engagerade medarbetare och att öka sammanhållningen bland personalen.

– Dessutom ska vi inte glömma den njutbarhet som kommer med att ha titeln vingårdsarbetare, avslutar han. 


Om The Winery Hotel

The Winery Hotel är världens första hotell med ett urbant vineri i samma byggnad. Med egen vintillverkning på hotellet finns här ett helt nytt sätt att bo, njuta och mötas med vinet i fokus.


Kontaktpersoner

Claes Anerud
Managing Director
Claes Anerud