2023-11-01 10:56Pressmeddelande

Svenska Sofia Ruhne är som första kvinna vald till ordförande för det toskanska vindistriktet Montefioralle

Svenska Sofia Ruhne - Ordförande för vinproducentföreningen i Montefioralle, en av 11 UGA i Chianti Classico

Sofia Ruhne från vingården Terreno har blivit vald till ordförande för Montefioralles producentorganisation i den berömda toskanska vinregionen Chianti Classico. Nu bjuder hon in sina vinmakarkollegor till en toskansk vinfest på familjens hotell The Winery Hotel i Stockholm den 10 november.

 

Sofia Ruhne har blivit vald till ordförande för Montefioralles producentorganisation. Montefioralle är en av elva byar i den berömda vinregionen Chianti Classico i Toscana. Här gör familjen Ruhne vin sedan 1988 och i denna by producerar Terreno vinet Chianti Classico Gran Selezione Sillano. 2021 togs ett historiskt beslut av regionens producenter: Chianti Classico delas in i 11 byar, som kallas UGA (Unità Geografiche Aggiuntive).

 

- Terreno har sedan starten varit med och aktivt stöttat skapandet av de 11 byarna. Att få förtroendet att bli ordförande för Montefioralles producentorganisation, som första kvinna, motiverar mig ytterligare att aktivt förmedla den kvalitet som Montefioralle står för idag, säger Sofia Ruhne.

 

Indelningen ger en möjlighet att mer detaljerat fördjupa sig i Chianti Classicos komplexa terroir på ett liknande sätt som i Barolo och Barbaresco. Stilen på vinerna från de olika byarna skiljer sig åt och varje by har sin specifika karaktär. Terrenos vinfält ligger i två olika UGA: Greve och Montefioralle. Från och med årgången 2024 blir det möjligt att skriva ut byarnas namn på etiketterna i kategorin Gran Selezione.

 

Liksom resten av Chianti Classico har Terreno gått från att göra enkla bordsviner till terroirdrivna viner där sangiovese uttrycker sitt breda spektrum av nyanser i glaset. Chianti Classico är idag en av Italiens mest kvalitetsdrivna vinregioner.

 

- Det har varit – och är – en resa som kräver känslighet och kontinuerlig förändring och anpassningsförmåga, säger Sofia Ruhne.

 

Montefioralle, söder om Florens, är en välbevarad pittoresk slottsby från 1000-talet. Här, på den västra sidan av floden Greve, gör familjeägda gårdar nyanserade viner på druvan sangiovese. Vinfälten i Montefioralle ligger på höjder som sträcker sig från 300 till 550 meter och jordmånen är kalkrik, något som är unikt i Chianti Classico.

 

- Hantverksvinerna gjorda på sangiovese från Montefioralle spelar mer på elegans än på styrka och är lagringsdugliga. De speglar sin växtplats, är gjorda utan tillsatser och är starkt förknippade med de färgstarka och hårt arbetande personerna som gjort vinerna, sammanfattar Sofia Ruhne.

 

VINPROVNING OCH MIDDAG

Den 10 november anordnar Sofia Ruhne och Terreno en vinprovning och en middag på The Winery Hotel i Stockholm tillsammans med ett tiotal kollegor från Montefioralle. Tillställningen är öppen för allmänheten.

 

- Vi ser alla fram emot en sprakande toskansk vinfest i Stockholm och som alltid lägger jag och familjen stort värde i att bygga broar mellan Sverige och Italien. För mig och Terreno är det viktigt att förmedla personerna och platserna bakom våra och mina kollegors viner; för ett hantverksvin jämfört med ett industriellt vin berättar om en kultur, historia, personliga erfarenheter och olika filosofier. Det ser vi fram emot att dela med våra gäster på The Winery Hotel, säger Sofia Ruhne.

Viticoltori Montefioralle

 

 

För mer information, högupplösta bilder och intervjuförfrågningar, kontakta: tamara.sundstedt@thewineryhotel.se


Om The Winery Hotel

The Winery Hotel är världens första hotell med ett urbant vineri i samma byggnad. Med egen vintillverkning på hotellet finns här ett helt nytt sätt att bo, njuta och mötas med vinet i fokus.


Kontaktpersoner

Tamara Sundstedt
Marknadschef
Tamara Sundstedt