2023-02-03 10:34Pressmeddelande

Festa del Vino 2023

Nytt tema för årets vinevent på The Winery Hotel - Italienska viner från hög höjd! Efter tre framgångsrika upplagor av Festa del Chianti Classico ändrar The Winery Hotel fokus på årets Festa del Vino. Den 10 och 11 mars kommer vinproducenter från olika delar av Italien till The Winery Hotel – gemensam nämnare är att de gör vin på höga höjder. Kan det här vara framtidens viner?
Just nu är det stort fokus på viner gjorda på hög höjd. Varför? Jo, för att en av vinvärldens största utmaningar idag är att hantera ett allt varmare klimat. Säsongernas väder blir allt mer extrema och vinbönderna måste anpassa sig. En lösning för att behålla friskhet och balans i vinerna är att dra sig upp på högre höjder. Något många producenter försöker göra - om de har möjlighet. Det innebär att vinfält som ingen var intresserad av till för bara tio år sedan, idag är bland de mest eftersökta. Därför vill vi bjuda in till en Festa del VinoThe Winery Hotel med just detta tema.


Det är Sofia Ruhne, från vingården Terreno i Greve in Chianti, och vinjournalisten Åsa Johansson som står bakom eventet.
Vi tycker det är viktigt att belysa hur klimatförändringarna påverkar vinproduktionen. Det här är frågor som vi tar hänsyn till hela tiden i vårt dagliga arbete på Terreno i Toscana, berättar Sofia Ruhne. 
De inbjudna vinbönderna arbetar alla med samma filosofi, precis som Terreno, det vill säga hantverksmässiga viner som speglar sitt ursprung. 

– Vi lägger stort värde i att besökarna får möta de italienska vinmakarna i egen hög person. Det här är en unik chans att prova viner från hög höjd i Italien, säger Åsa Johansson.
Möt producenterna under ett Wine Talk
Den 10 mars bjuder vi in till ett Wine Talk. Lyssna på när Terreno tillsammans med de andra producenterna berättar om hur de påverkas av klimatförändringarna. Samtalet modereras av vinjournalisten Åsa Johansson. Det sker klockan 19.30 under en avspänd tillställning med vin, mingel och tilltugg förberedda av The Winery Hotels ambitiösa kockteam.
La Festa del Vino riktar sig till både bransch och privatpersoner och är ett unikt tillfälle att uppleva Italien på hemmaplan. 
– Många av gårdarna som kommer att finnas på plats i Sverige har ingen svensk importör så det finns mycket nytt och spännande att upptäcka, säger Åsa Johansson.
Festa event at The Winary Hotel

 

Om Sofia Ruhne:

Sofia Ruhne är vinmakare och har de senaste elva åren bott i Toscana där hon driver familjevingården Terreno utanför Greve in Chianti i Chianti Classico. På vingården produceras prisbelönta ekologiska viner och olivolja och här finns även en vingårdsrestaurang där grönsaker och frukter från det egna trädgårdslandet används. Terreno är helt självförsörjande vad gäller energi och vatten och strävar kontinuerligt för att fortsätta utveckla den egna produktionen. 

 

Sofia brinner för att förmedla vikten av den kunskap och precision som krävs vid odling och framställning av kvalitetsviner. Hon arbetar aktivt för producentens perspektiv av regelverk samt för regionens framtida utveckling. Hon är ordförande i vinodlarföreningen "Associazione dei Viticoltori di Montefioralle" (en av de elva nya UGA i Chianti Classico) och konceptansvarig för The Winery Hotel i Stockholm.

 

Om Åsa Johansson:

Bor i Toscana sedan 2001. Efter examen i statsvetenskap och journalistik på Florens Universitet och WSET-Diploma i London skriver hon idag om vin, mat och resor för svenska, norska, engelska och italienska tidningar som Decanter, Food & Wine Italy, l´Espresso, Quench Magazine, Apéritif, Allt Om Vin och Svenska Dagbladet. Hon har också startat Sveriges första podcast om italienska viner, Italienpodden.se och gör sin egen olivolja i Toscana som heter La Collina Blu. Hon kommer ofta till Sverige för att föreläsa om italienska viner, bland annat på The Wine Hub.

Kom och möt producenterna, smaka viner gjorda på hög höjd, ät gott och upplev Italien på hemmaplan- välkommen!
Vänligen kontakta oss om du vill du boka en intervju med någon av de inblandade eller få mer information om eventet.
 

 Om The Winery Hotel

The Winery Hotel är världens första hotell med ett urbant vineri i samma byggnad. Med egen vintillverkning på hotellet finns här ett helt nytt sätt att bo, njuta och mötas med vinet i fokus.


Kontaktpersoner

Tamara Sundstedt
Marknadschef
Tamara Sundstedt