2019-01-08 14:15Pressmeddelande

​Festa del Chianti Classico – Nu kommer Toscanas äldsta vindistrikt till Sverige!

null

Med producenter från de nio olika byarna på plats kommer nu Chianti Classico till Sverige och The Winery Hotel. Kom och njut av nya årgångar, god mat och umgänge med vinmakare från Toscanas mest klassiska vinområde.

Den 23 februari kommer ett dussin vinproducenter från Chianti Classico till Stockholm med sina bästa viner från området bjuds det in till italiensk vinfest – Festa del Chianti Classico! Utöver vinmässa anordnas även en masterclass som djupdyker i områdets nio olika byar. I restaurangen serveras en njutningsfull toskansk middag och, för de som vill ta tillfället i akt och njuta av en extra härlig vin-weekend, finns även möjlighet att avsluta dagen i en skön hotellsäng.

– Vi vill gärna att kunskapen om Chianti Classico ska öka i Sverige. Den här regionen har så mycket att berätta och vinerna är idag bättre än någonsin, berättar Sofia Ruhne, vinproducent på vingården Terreno i Chianti Classico. Därför har vi bjudit med oss vänner, kollegor och fantastiska vinmakare för att visa på den bredd och kvalitet som finns.

Sjuttio tusen hektar, nio kommuner och en hundraårig historia av kontinuerlig strävan mot ökad kvalitet. Vindistriktet Chianti Classico har under den senaste tiden tagit stora steg framåt i både kvalitets- och hållbarhetssynvinkel.

– Det var helt enkel dags att anordna en fest helt i regionens ära och visa att det idag görs vin här som kan räknas bland de bästa i Italien, fortsätter Sofia.

Åsa Johansson är journalist och bosatt i Toscana sedan 18 år. Hon skriver om vin, resor och kultur för både italienska och svenska tidningar. Dessutom provar hon italienskt vin 365 dagar om året. Den 23 februari kommer hon till The Winery Hotel och håller en masterclass om sitt hemdistrikt tillsammans med Sofia Ruhne.

– I nuläget är det en spännande period i regionens utveckling och det pågår en intensiv diskussion bland producenterna. En av hjärtefrågorna för många är huruvida det ska bli tillåtet att skriva ut områdets nio olika kommuner på etiketterna eller inte.

Hon förklarar att en del producenter tycker att Chianti Classicos nio kommuner har så pass olika förutsättningar att vinerna som konsekvens har specifika smak- och doftprofiler.

– Allt fler producenter tycker att etiketteringen ska bli ännu mer detaljerad, liknande den man anammat i Barolo och Bourgogne. Det handlar om att särskilja Chianti Classico från andra delar av Chianti och få fler att upptäcka regionens genomgående höga kvalitet.

Den 23 februari finns all möjlighet att göra det under en heldag av vinupplevelser för alla som tycker om vin, Italien och ny kunskap. Kom och njut av det bästa från Toscana med oss!

Dagen till ära finns två erbjudanden för er som vill spendera kvällen med oss och uppleva The Winery Hotel:

CHIANTI CLASSICO - THE EXPERIENCE - från 2250 kr/person) Inkluderat är boende på The Winery Hotel, inträde till mässan och fem dryckesbiljetter. På kvällen avnjuts en specialkomponerad middag i Winery Kitchen och vinpaket från Chianti Classico. Erbjudandet kan endast bokas den 23 februari 2019.

CHIANTI CLASSICO - LA FESTA - från 670/person

Inkluderat är boende på The Winery Hotel, inträde till mässan och fem dryckesbiljetter. Erbjudandet kan bokas antingen fredagen den 22 eller lördagen den 23 februari 2019. Vill ni även delta på middagen finns erbjudandet Chianti Classico - The Experience.

För er som vill besöka oss under dagen och kvällen:

Toscansk middag + inträde - 1680 kr/person

Inkluderat är inträde till mässan och fem dryckesbiljetter. På kvällen avnjuts en specialkomponerad middag i Winery Kitchen och vinpaket från Chianti Classico. Erbjudandet kan endast bokas den 23 februari 2019.

Inträde till mässan - 200kr/person

Inträde till mässan och fem dryckesbiljetter. Går utmärkt att kombinera med en lunch i Terreno Deli, vår toskanska trattoria.

Program 23 februari:

11.00 - 19.00 Mässa med producenter från Chianti Classico

Uppdelad i tre olika pass:

11.00- 13.00 Pass 1 (branch)

14.00- 16.00 Pass 2

16.00- 19.00 Pass 3

15.00 Masterclass - Nio byar nio förutsättningar med Åsa Johansson och Sofia Ruhne

18.00 Toscansk middag i Winery Kitchen

Fakta om Chianti Classico Vinregionen mellan Florens och Siena har funnits sedan en lång tid tillbaka, 1716 närmare bestämt, och inte för intet är det ett av vinvärldens mest kända områden. Benstommen i Chianti Classico är druvan sangiovese och vinerna måste vara röda. Området innefattar nio stycken byar; Greve in Chianti,Radda in Chianti, Gaiole in Chianti, Castellina in Chianti, San Casciano Val di Pesa, Barberino Val d’Elsa, Poggibonsi, Tavarnelle Val di Pesa och Castelnuovo Berardenga. Chianti Classico området består av 350 stycken vinproducenter.

Om Åsa Johansson Frilanjournalist som bland annat arbetar för Allt Om Vin, SvD, DN, Aftonbladet, Allt Om Resor, Vagabond, RES, BKWine Magazine, Magasin Opus och norska Apéritif. Hon har också skrivit för italienska Gambero Rosso, Cronache di Gusto och la Repubblica. Åsa är bosatt i Toscana sedan många år och fungerar också som specialiserad guide på vinresor till Italien. Hon har besökt alla Italiens tjugo regioner under sina arton år i landet.

Om Sofia Ruhne Vinproducent på vingården Terreno i Chianti Classico. Hon var sju år när hennes föräldrar började göra vin här och är idag den som driver gården. Sofia är en aktiv medlem i Consorzio Vino Chianti Classico. 2018 vann Terreno VinNordic Wine Challenge för bästa ekologiska röda vin med sin Terreno Chianti Classico 2014.


Om The Winery Hotel

The Winery Hotel är världens första hotell med ett urbant vineri i samma byggnad. Med egen vintillverkning på hotellet finns här ett helt nytt sätt att bo, njuta och mötas med vinet i fokus.


Kontaktpersoner

Claes Anerud
Managing Director
Claes Anerud