2018-06-13 16:04Nyheter

Vingården Terreno firar 30 år i Toscana

null

Den svenska familjen Ruhne har i år gjort vin i Toscana i hela 30 år. De började som förtrollade betraktare och är idag respekterade toscanska vinproducenter. Det firar sitt jubileum genom att släppa ett nytt vin – för alla livets stunder.

Sedan 1988 har den svenska familjen Ruhne gjort vin på vingården Terreno mitt i hjärtat av Chianti Classico. Resan har gått från förtrollade betraktare till respekterade toscanska vinproducenter.  I år firar de 30 år.

– När vi köpte Terreno var det främst ett vackert hus i en vacker trakt där det följde med några hektar vingård. Beundran gällde Italien, maten, människorna och kulturen. Vinet var något vi med tiden satte oss in i, berättar Sofia Ruhne som är yngsta dottern av fyra i familjen och nu den som går i täten för familjens vingård.

Sofia var sju år när hennes familj tog klivet in i den nya toscanska verkligheten och för henne har vinproduktionen alltid funnits där som en naturlig del i vardagen.

– Gården har genomgått stora förändringar under de här 30 åren och självklart ser förutsättningarna annorlunda ut idag än när mina föräldrar först kom hit.

Hon berättar att området å ena sidan har sett en ökad medvetenhet bland både konsumenter och odlare som skapat en rörelse för ekologisk och etisk produktion. Å andra sidan menar hon att storproducenterna med andra ambitioner; med en produktion på miljontals liter per år och industriella produktionsmetoder, köper upp mindre gårdar och slår ut konkurrensen genom massproduktion och marknadsföring.

– På Terreno har vi alltid sett på vinmakeri som ett hantverk och jag glad att vi står fast vid den grundprincipen. Terreno är mitt hem och jag är mån om att sköta om det på bästa sätt. Jag vill göra vin som berättar något – om platsen, dess traditioner och kultur, om människorna och den historia som har tagit oss dit vi är idag.

Hon förklarar att jordbruket på gården är fritt från kemisk gödning, bekämpningsmedel och utan bevattning eftersom det är så de anser att det borde vara. Alla viner och även olivoljan är certifierat ekologiska.

– Vi förädlar det naturen ger oss, genom urval och traditionella metoder. På så sätt får vi fram det bästa vår vingård förmår.

Sofia har alltid funnit en stor drivkraft i att i Sverige dela med sig av det hon upplever så positivt i Italien.

– Självklart är våra viner alltid godast när de avnjuts i de vackra miljöerna i Toscana men sedan drygt ett år kan man nu också uppleva vinet och vinproduktion i vår regi, från druvklase till glas, i de vackra miljöerna på The Winery Hotel i Solna utanför Stockholm. Ett projekt som vi startat tillsammans med familjen Söder, välkända inom hotellnäringen.

Nästa steg i att ge fler möjligheten att njuta av familjens Toscana är gårdens senaste tillskott i vinportföljen – Il Momento di Terreno.

– Namnet betyder stunden från Terreno och det är ett tillgängligt vin som har all traktens charm. Ett vin för livets alla stunder som tog oss trettio år att göra, säger hon och skrattar.

Om vinet

Il Momento di Terreno är ett rött vin till hundra procent tillverkat av druvor från gården. Druvsorten Sangiovese ger det dess typiska toscanska personlighet – rustikt, charmigt och fullt av karaktär.

Smakbeskrivning

Färgen är rubinröd; smaken mustig och fyllig med en läskande bärighet. Fruktig och blommig doft med inslag av toskanska örter. Smaken av solmogna körsbär och viol övergår i en uttrycksfull kryddighet i eftersmaken. Ärligt och välbalanserat!

Ekologiskt och veganvänligt

Utöver att vara ekologiskt certifierad är Il Momento di Terreno även veganvänligt. Det innebär att inga animaliska produkter eller biprodukter har använts under framställningen i vineriet.

Lansering

Il Momento di Terreno finns på Systembolaget och får beställas på nummer 75163. Pris: 109 sek (750 ml, 13,5 % alk/vol). Vid beställning av 3 flaskor levereras det i en fin, hållbar kartong med en personlig hälsning från familjen Ruhne. 

Om Terreno

Vingården Terreno ligger i Greve in Chianti, mitt i distriktet Chianti Classico i Toscana. Gården drivs av den svenska familjen Ruhne sedan 1988. Fokus ligger på det traditionella Chianti Classico-vinet men nyfikenhet och ständig förnyelse har lett till en rad olika viner som uppmärksammats för sin kvalitet både i Italien och i Sverige. www.terreno.se

Om The Winery Hotel

The Winery Hotel ligger i Solna och är världens första hotell med urbant vineri i samma byggnad. Som gäst har du möjlighet att här följa druvans väg från fat till flaska och uppleva ett helt nytt sätt att bo, njuta och mötas med vinet i fokus. The Winery Hotel är resultatet av vinfamiljen Ruhne och hotellfamiljen Söders gemensamma engagemang. www.thewineryhotel.se

För ytterligare information, intervjuer och högupplösta bilder kontakta Sarah Djerf.

Mail. sarah.djerf@thewineryhotel.se

Tel. 0760241850


Om The Winery Hotel

The Winery Hotel är världens första hotell med ett urbant vineri i samma byggnad. Med egen vintillverkning på hotellet finns här ett helt nytt sätt att bo, njuta och mötas med vinet i fokus.


Kontaktpersoner

Claes Anerud
Managing Director
Claes Anerud