2018-06-18 12:48Nyheter

​Vin för veganer – en allt starkare trend

null

Av både hälso- och etiska skäl väljer fler och fler att äta vegetariskt och veganskt. Det exakta innehållet i både mat och vin blir viktigare och veganvin efterfrågas allt mer. Sofia Ruhne från den ekologiska och veganvänliga vingården Terreno i Toscana förklarar vad det här betyder, i praktiken.

– En del i processen under framställning av ett vin är klarning. Det är den fasen då eventuella partiklar tas bort i vinet så att det blir klart och genomskinligt. Det är vanligt att vinmakare använder sig av äggviteprotein för att samla ihop partiklarna. Det är bland annat den delen av vintillverkningen som delar upp viner i veganvänliga och icke veganvänliga, förklarar hon.

Hon berättar att de på Terreno inte behöver klarna sina viner alls eftersom de lagrar under en längre tid vilket leder till en naturlig klarning. I de fall vinet behöver lite hjälp på traven använder de sig av en speciell sorts lera istället för äggvita.

– Det här är ett val som från början inte hade någonting att göra med att vi aktivt ville ta en ståndpunkt och göra veganvänligt vin. Vårt vin är naturligt veganvänligt.

I Toscana, där familjen Ruhne bor, äter man det jorden och säsongen erbjuder. På borden dukas det ofta upp med stora fat av färgglada grönsaker.

– Att vara vegetarian eller vegan är nästan aldrig ett problem här. Det finns så många självklara rätter som är naturligt veganska eller vegetariska utan att vara uttalat så.

Hon berättar om hur det serveras risotto med sparris på våren, grillad aubergine med persilja och vitlöksdoftande olivolja på försommaren, minestrone på hösten och pasta med kikärtor på vintern. Men, hur vet man då om ett vin är veganvänligt eller inte?

– Tyvärr kan det vara svårt att veta. Det står sällan på etiketten. På Systembolaget kan man ibland se på hyllan vilka viner som är veganvänliga. Men, jag håller med om att det borde vara tydligare även på etiketten.

Det senaste vinet från Terreno heter Il Momento och är både ekologiskt och veganvänligt. Sofia menar att det är ett givet vin på alla tillställningar i sommar.

– Det är ett perfekt grillvin nu i sommar och är jättegott till grillade grönsaker, ost men även till kött för den som äter det. Vi ville göra ett vin för alla och det är precis vad det är, för alla livets stunder. 

Vinet får beställas här:

Il Momento di Terreno | SB 75163 | Toscana | 109 kr


Om The Winery Hotel

The Winery Hotel är världens första hotell med ett urbant vineri i samma byggnad. Med egen vintillverkning på hotellet finns här ett helt nytt sätt att bo, njuta och mötas med vinet i fokus.


Kontaktpersoner

Claes Anerud
Managing Director
Claes Anerud