2019-01-23 15:07Nyheter

Solna/Toscana - Tur och Retur

null

”Chianti Classico är ett vin som passar det mesta. Det är som din bästa kompis, man kan gå på fest, ordna fin middag eller hänga i soffan, tillsammans har man alltid trevligt.” /Åsa Johansson

Hon flyttade från Solna till Toscana för 18 år sedan och har dedikerat sitt liv åt vin - som reseguide, vinjournalist, provningsledare och föreläsare. Den 23 februari kommer Åsa Johansson tillbaka till födelseorten för en fest helt dedikerad hennes nuvarande hemregion, Chianti Classico. Vi frågade henne om hur Chianti Classico förändrats under hennes tid där, vad som är det allra bästa med området och om det finns några likheter mellan Solna och Toscana.

Hur har Toscana förändrats sedan du flyttade dit för 18 år sedan?

Miljötänket. Det har skett väldigt mycket på kort tid. Idag är ekologisk vinproduktion nästan ett måste, så var det inte när jag kom till Italien 2001. Även den genomgående kvaliteten på vinerna är extremt hög. Det är svårt att dricka dåliga viner idag i Toscana.

Vad betyder Chianti Classico för dig?

Chianti Classico är en del av mig. Här har jag levt de senaste arton åren och gjort alla de stora sakerna i livet som att gifta mig, få barn, ta universitetsexamen. Det är mitt hem och en plats så vacker att jag dagligen stannar bilen och bara tar in vyerna jag har framför mig. Jag känner mig väldigt priviligierad över att få leva här.

Vad är det bästa med Chianti Classico?

Att man håller på traditionerna men samtidigt blickar framåt.

Hur avnjuts ett riktigt gott glas Chianti Classico allra bäst enligt dig?

Chianti Classico är ett vin som passar det mesta. Det är som din bästa kompis, man kan gå på fest, ordna fin middag eller hänga i soffan, tillsammans har man alltid trevligt.

Personligen älskar jag att dricka ett glas Chianti Classico serverat med friterad porcini-svamp. Sältan och frityren från svampen passar utmärkt till sangiovese-druvans syrlighet och fräscha tanniner. Det är så gott att jag får pirr i magen när jag tänker på det!

Du kommer ju ursprungligen från Solna. Vilken är den största skillnaden mellan att bo i Toscana och i Solna?

Den största skillnaden är att i Solna var jag granne med Korv-Ingvar, i Toscana är jag granne med ett vinslott. Mina söner älskar Korv-Ingvar!

Finns det några likheter?

Både städerna är lika fotbollstokiga, AIK i Solna och Fiorentina i Florens.

Den 23 februari 2019 anordnas en fest i Chianti Classicos ära på The Winery Hotel. Ett dussin handplockade vinproducenter kommer med sina allra bästa viner, en toscansk middag serveras i restaurangen och en masterclass djupdyker i områdets nio byar.

Läs mer om Festa del Chianti Classico och köp din biljett här.


Om The Winery Hotel

The Winery Hotel är världens första hotell med ett urbant vineri i samma byggnad. Med egen vintillverkning på hotellet finns här ett helt nytt sätt att bo, njuta och mötas med vinet i fokus.


Kontaktpersoner

Claes Anerud
Managing Director
Claes Anerud