2019-09-13 07:30Nyheter

​Skörd 2019 på The Winery Hotel ”Som på vilken vingård som helst fast i Stockholm”

null

Det är skördetider, så även på The Winery Hotel. Idag, fredagen den 13 september, anlände en lastbil fylld med druvor från Toscana och under hela dagen pågår skördearbetet.

– Skörden är årets viktigaste händelse på The Winery Hotel och därför är det varje år en efterlängtad dag, berättar Mats Ruhne från vingården Terreno i Toscana som följer arbetet på plats under hela dagen.

Tidigt på morgonen kom en lastbil fylld med tio ton druvor in på parkeringen bakom The Winery Hotel. Klockan 07.00 stod första passets vingårdsarbetare uppradade och förväntansfulla. Åttahundra backar fyllda med druvor lastas nu av för att sorteras, avstjälkas och pressas.

– Druvorna blir snabbt omhändertagna av hotellets vingårdsarbetare och arbetet kommer att pågå här under hela dagen, kvällen och delar av natten, berättar Mats Ruhne.

Han berättar att alla hotellets medarbetare har titeln vingårdsarbetare, året runt, men att det aldrig är mer tydligt än den dagen när druvorna anländer. Alla är med och hjälper till.

– Det är hårt arbete, det vet vi, men det är även en fantastisk upplevelse, säger han.

Gäster som bor på hotellet under helgen och övriga besökare får även de en minnesvärd upplevelse. I vineriet hålls lärorika visningar och provningar och för de som vill finns även möjlighet att prova på att trampa druvor.

– Det är en speciell skördekänsla i hela hotellet, som på vilken vingård som helst, fast i Stockholm, avslutar Mats Ruhne.

Att frakta druvor från Toscana till Sverige - vilka är utmaningarna?

Utmaningen med att låta druvorna färdas från Italien till Sverige är att se till att de håller en god kvalitet under hela resan. Att de inte går sönder och börjar jäsa spontant redan under färden. Genom att välja druvor av god kvalitet som skördas varsamt och sedan packas lätt i backar, går det att frakta druvor under längre sträckor utan problem. Temperaturen i lastbilen håller konstant åtta grader vilket motverkar att den naturliga jästen på druvans skal tar fart och börjar leva.

Den totala mängden druvor är i år cirka tio ton varav den största delen av druvsorten Sangiovese samt en mindre del Cabernet Sauvignon. Druvorna kommer från området Maremma i södra Toscana. Vinet som tillverkas på The Winery Hotel är det röda – Winery Red, samt rosévinet – Black Bottle Rosé.

En lärorik dag även för branschen

Utöver vingårdsarbetare och gäster kommer även elever med turism-, restaurang-, sommelier- och hotellinriktning till The Winery Hotel för en lärorik dag. Både Mats Ruhne och hotellnestorn Ejnar Söder delar då med sig av sina mångåriga erfarenheter från vin- respektive hotellvärlden.

– Mycket av det vi har lärt oss här är vad vi försöker förmedla till våra elever i undervisningen varje dag, men här blir det på riktigt. Jag tror att den här upplevelsen, inte minst Mats och Ejnars historier, är något som de här eleverna kommer att bära med sig för all framtid, menar Malin Hånell från Bromansskolan i Hudiksvall, som var en av de skolor vars elever medverkade under förra årets skörd och som även i år kommer med ett gäng studenter.

Kontakta oss om du vill ha mer information, intervjuer och högupplösta bilder.

Sarah Djerf
0760241850sarah.djerf@thewineryhotel.se


Om The Winery Hotel

The Winery Hotel är världens första hotell med ett urbant vineri i samma byggnad. Med egen vintillverkning på hotellet finns här ett helt nytt sätt att bo, njuta och mötas med vinet i fokus.


Kontaktpersoner

Claes Anerud
Managing Director
Claes Anerud