2018-08-27 11:24Nyheter

​Skolelever får lära sig att göra vin – "en viktig upplevelse"

null

Skolelever från restaurang- turism och hotellutbildningar runt om i landet får lära sig att göra vin. Enligt pedagogerna är det här ett bra sätt för att få förståelse kring hantverket bakom vintillverkning. The Winery Hotel i Solna är glada över att få dela med sig av sin kunskap.

Den sjunde september kommer tio ton druvor från Toscana till The Winery Hotel i Solna. Tillverkningen av vin sätter igång. Alla hotellets anställda är vingårdsarbetare året runt men det blir extra tydligt i skördetider. I år kommer även elever från tre olika skolor att delta i arbetet.

– Vi är så glada och tacksamma över att få vara med om det här. Att få ta del av hantverket och kunskapen som ligger till grund för kvalitetstillverkning av vin är en viktig upplevelse för våra elever, menar Malin Hånell, projektledare och lärare på hotell- och turismprogrammet vid Bromangymnasiet i Hudiksvall som är en av de tre skolor som i år kommer att ta del av skörden på hotellet.


Ejnar Söder, som är en legendar i hotellvärlden med hela sjuttio år i branschen, samt en av delägarna till The Winery Hotel, är och har alltid varit väldigt engagerad just i utbildningsfrågan.

– Att få dela med sig av kunskap till morgondagens servicearbetare är en ynnest, menar han.

Eleverna får prova på att arbeta bland druvorna tillsammans med hotellets vingårdsarbetare. De får lära sig hur druvorna tas om hand, sorteras, rensas och pressas innan de går till jäsning i de stora silverglänsande tankarna i vineriet. De får också en pedagogisk genomgång av hur ett vin blir till och vad som händer efter att alla druvor tagits omhand. 

– Jag tar även gärna en rundvisning i hotellet med eleverna och berättar mer om verksamheten. Vi har ju en annorlunda verklighet här – en vingård och ett hotell som samverkar i en och samma byggnad, berättar Ejnar Söder.

Utöver Bromangymnasiet från Hudiksvall kommer även elever från Restaurangprogrammet på Jenny Nyströmskolan i Kalmar och från Internationella Hotell- och Restaurangskolan i Stockholm.

– Vi ser mycket fram emot det här. Eleverna är väldigt peppade, säger Malin Hånell.

INFORMATION: När druvorna anländer till The Winery Hotel i Solna bjuds det in till skördefest. Hotellgäster, vinentusiaster, stamgäster och nyfikna grannar – alla är välkomna att komma förbi och titta på när druvorna sorteras och pressas. Guidade turer i vineriet anordnas gratis dagen till ära och för de som vill provsmaka vinet finns en pedagogisk vinprovning som ta deltagaren från druva till färdigt vin. Dessutom kan den vågade prova på att trampa druvor med fötterna. I restaurangerna serveras mat och vin med inspiration från skörden och för de som bor över utlovas en särskild skördekänsla. 


Om The Winery Hotel

The Winery Hotel är världens första hotell med ett urbant vineri i samma byggnad. Med egen vintillverkning på hotellet finns här ett helt nytt sätt att bo, njuta och mötas med vinet i fokus.


Kontaktpersoner

Claes Anerud
Managing Director
Claes Anerud