2018-10-29 12:01Nyheter

Nio byar, nio förutsättningar – nu sätts Chianti Classico på kartan

null

Drygt sju tusen hektar nio kommuner och en trehundraårig historia av kontinuerlig strävan mot ökad kvalitet. Nu tas ett stort kliv framåt i vindistriktet Chianti Classico – med fokus på nyansering.

Intensiva diskussioner förs just nu i det toscanska vindistriktet Chianti Classico. För att ta reda på mer frågade vi två vinexperter från området.

Åsa Johansson är journalist och bosatt i Toscana sedan 18 år. Hon skriver om kultur, resor och vin för både italienska och svenska tidningar. Dessutom provar hon italienskt vin 365 dagar om året och reser i olika italienska vindistrikt minst tre månader om året.

– I nuläget är det en spännande period i regionens utveckling och det pågår en intensiv diskussion bland producenterna. En av hjärtefrågorna för många är huruvida det ska bli tillåtet att skriva ut områdets nio olika kommuner på etiketterna eller inte.

Hon förklarar att en del producenter tycker att Chianti Classicos nio kommuner har så pass olika förutsättningar att vinerna som konsekvens har specifika smak- och doftprofiler.

– De tycker att etiketteringen ska bli ännu mer detaljerad, liknande den man anammat i Barolo och Barbaresco där man idag får skriva ut områdenas MGA:s* på etiketterna, berättar hon.

Sofia Ruhne är vinproducent och driver idag vingården Terreno i kommunen Greve in Chianti i Chianti Classico.

– Jag håller med om att det har hänt mycket under de senaste åren. Chianti Classico har idag några utav vinvärldens högsta kvalitetskrav på att göra vin.Till exempel så provsmakas alla årgångar och typer av en intern jury som avgör om vinerna håller tillräckligt hög nivå. Det leder till bland annat ökad precision i alla moment – från fält till flaska, förklarar Sofia Ruhne.

Diskussionerna som förs producenter emellan handlar även om att särskilja Chianti Classico från andra delar av Chianti och få fler att upptäcka regionens kvalitetsvin.

– En ökad kunskap om området, som till exempel genom att lägga vikt vid de olika byarnas karaktär, ökar förståelsen om hur mångfacetterad den är. Konsumenten får på så sätt en djupare inblick i Chianti Classicos olika terroir, precis som man idag har i till exempel Bourgogne och Bordeaux, menar Sofia Ruhne som även är aktiv medlem i regionens konsortium – Consorzio del Vino del Chianti Classico.

Men hur stora är skillnaderna egentligen mellan vinerna från de olika byarna? Är verkligen vinerna från Radda in Chianti annorlunda mot de från Greve in Chianti? Och hur ser förutsättningarna ut i de olika kommunerna?

– Det är just det vi ska ta reda på under vår masterclass om Chianti Classico i höst. Vi leder deltagarna genom en provning av viner från olika gårdar i alla av Chianti Classicos nio kommuner, berättar Sofia Ruhne som tillsammans med Åsa Johansson håller i arrangemanget.

Provningen är den första i sitt slag i Sverige och arrangeras på The Winery Hotel i Solna.

Lördagen den 24/11 klockan 16.00 - 18.00. Boka här.

*Menzioni Geografiche Aggiuntive = Ytterligare geografiska benämningar

Om Åsa Johansson Frilanjournalist som bland annat arbetar för Allt Om Vin, SvD, DN, Aftonbladet, Allt Om Resor, Vagabond, RES, BKWine Magazine, Magasin Opus och norska Apéritif. Hon har också skrivit för italienska Gambero Rosso, Cronache di Gusto och la Repubblica. Åsa är bosatt i Toscana sedan många år och fungerar också som specialiserad guide på vinresor till Italien. Hon har besökt alla av Italiens tjugo regioner under sina arton år i landet.

Om Sofia Ruhne Vinproducent på vingården Terreno i Chianti Classico. Hon var sju år när hennes föräldrar började göra vin här och är idag den som driver gården. Sofia är medlem i Consorzio Vino Chianti Classico. 2018 vann Terreno VinNordic Wine Challenge för bästa ekologiska röda vin med sin Terreno Chianti Classico 2014.

Fakta om Chianti Classico: Det toscanska vindistriktet Chianti Classico blandas ofta ihop med andra distrikt i Chianti. Chianti är samlingsnamnet för hela det område som sträcker sig mellan Florens och Siena och innefattar åtta distrikt. Det som särskiljer området Chianti Classico är bland annat en trehundraårig historia som innefattar regler kring kvalitetsproduktion av vin samt en svart tupp som numera agerar symbol för området. Vinet i Chianti Classico som tillverkas av druvsorten sangiovese, typisk för området, hyllas av experter från hela världen för sin läskande syra, sin kraftfulla struktur och fantastiska matvänlighet. Vinernas kvalitet kan tävla med viner från de mest prisade vindistrikten i världen.


Om The Winery Hotel

The Winery Hotel är världens första hotell med ett urbant vineri i samma byggnad. Med egen vintillverkning på hotellet finns här ett helt nytt sätt att bo, njuta och mötas med vinet i fokus.


Kontaktpersoner

Claes Anerud
Managing Director
Claes Anerud