2018-07-13 11:29Bloggpost

​Smaka vin med ögonen? Så gör du för att inte bli lurad

null

Färgen den största avgörande faktorn för hur ett vin upplevs, näst efter smak och doft. Men, färgen kan manipulera dina smaklökar. Lär dig vad de olika färgerna berättar om vinet och hur du undviker att bli lurad.

Rött, vitt och rosa är de klassiska färgerna man tänker på när man talar om vin. I verkligheten ser det dock annorlunda ut – vitt vin kan gå åt grönt, gult eller orange, rödviner kan vara alltifrån bruna och rostfärgade till klarröda och ibland lila. Dessutom finns otaliga nyanser av rosé.

Vinmakare använder sig av olika metoder för att manipulera färgen. Vid länge kontakt med druvskalen kan till exempel ett vitt vin bli nästan orange och ett rosévin anta en mörkt rosa nyans. Även olika temperaturer, PH-värden och jäsningsprocesser kan göra viner ljusare eller mörkare beroende på vilken effekt man är ute efter. Den allra vanligaste orsaken till vinets färg är dock dess druvkomposition.

Färgen kan ge ledtrådar om vinet såsom dess ålder, lagringsprocess och druvsort, men den kan även påverka smaken och hur vi upplever den, ibland till och med lura smaklökarna.

De olika nyanserna inom en viss vingrupp kan föreslå en del om vinets smak och karaktär (som inte alltid stämmer). Ett mörkare rödvin upplevs till exempel ofta mustigt och smakrikt medan ett ljusrött vin upplev som lätt och fruktigt. Ett mörkt gult vitt vin upplevs ha en sötare smak medan ett ljust vitt vin upplevs friskt och krispigt. En annan vanlig uppfattning är att ett ljust rosa vin skulle ha en högre kvalitet än ett mörkare rosévin.

Den 1 augusti 2018 anordnar The Winery Hotel en regnbågsprovning – en provning av vin i olika färger där du lär dig vad de olika färgerna berättar om vinet och hur du undviker att bli lurad.

Provningen anordnas på hotellets tak och platserna är begränsade. Boka här. 


Om The Winery Hotel

The Winery Hotel är världens första hotell med ett urbant vineri i samma byggnad. Med egen vintillverkning på hotellet finns här ett helt nytt sätt att bo, njuta och mötas med vinet i fokus.


Kontaktpersoner

Claes Anerud
Managing Director
Claes Anerud