2018-08-22 09:20Bloggpost

Hur smakar fottrampat vin?

null


Smakar vinet annorlunda om druvorna trampats med fötterna? Vissa tycker det, andra anser att druvtrampning har andra fördelar – en anledning att bjuda in till fest till exempel. Nu kan du själv prova på att känna druvsaften sippra mellan dina tår. 

Förr i tiden trampades druvorna av mänskliga fötter för att utvinna dess saft till vintillverkningen. Hur det smakade är vi alla för unga för att veta. Det finns dock än idag ett fåtal producenter som gått tillbaka till, eller hållit fast vid, den här uråldriga traditionen. De anser att smaken påverkas till det bättre eftersom druvorna får en ojämn och dynamisk behandling av vingårdsarbetarnas trampdynor. Vissa menar att det bästa med fottrampat är att enbart fruktsaften krossas och inte kärnorna. Andra menar att dagens vinpressar är minst lika varsamma. Men de flesta håller med om att druvtrampning är en bra anledning till att bjuda in till fest.

På The Winery Hotel i Solna bjuds det in till skördefest en gång om året, samma dag som tio ton druvor anländer för årets vintillverkning i vineriet bakom hotellets lobby. I år infaller det här den 7 september. 

Läs mer om årets skördefest här!

Daniella Lundh Egenäs var en av dem som upplevde skörden på plats och testade på att trampa druvor. Här är hennes berättelse: 

"Äntligen har jag fått hjälpa till att ta hand om druvor! I flera år har jag drömt om att få hantera druvor i samband med skörd och kanske till och med få testa på det här med att trampa vin. Om jag trodde att första gången skulle ske hemma i Sverige ungefär en kvart från där jag bor? Nej, det var väl kanske inte något som fanns i mina tankar för lite mer än ett år sedan. Och sen öppnade The Winery Hotel i Solna.

The Winery Hotel är unikt i sitt slag. Det är ett hotell med ett eget vineri som man ser in i från lobbyn. Hotellet är snyggt designat av Jan Söder. Är du vinintresserad och tycker om upplevelser? Bor du inte i Stockholm? Då passar hotellet perfekt för en weekend i storstan. Eller gillar du kanske fenomenet staycation? (Det gör jag!) Checka in på hotellet en fredagskväll och gå på en vinprovning eller njut av några glas vin med vineriet som utsikt.

Okej, hotellet är ballt och så. Men ännu coolare är det att jag har fått trampa druvor. Jag hade föreställt mig en annan känsla. Lite varmare. Å andra sidan, dessa druvor (Sangiovese och Cabernet Sauvignon) har varit ordentligt nerkylda för att klara av transporten från Toskana i Italien. Jag frös om fötterna, fick lite ont av stjälkarna som avstjälkades medan jag hoppade runt i karet. Men oj vad jag skrattade och njöt. Nästa mål är att få testa på det här med fottrampat i en något varmare miljö.

Sedan 1 september finns The Winery Red Blend # 3 i ordinarie sortiment på Systembolaget i Mall of Scandinavia och i BS i resten av landet för 179 kr. Vill du ha vin fottrampat av mig smakar får du vänta något år till…"

Läs mer om årets skördefest här!


Om The Winery Hotel

The Winery Hotel är världens första hotell med ett urbant vineri i samma byggnad. Med egen vintillverkning på hotellet finns här ett helt nytt sätt att bo, njuta och mötas med vinet i fokus.


Kontaktpersoner

Claes Anerud
Managing Director
Claes Anerud