2019-09-30 08:15Pressmeddelande

Vasst startfält när hoppningen drar igång i SWB Equestrian Weeks

Arnold Assarsson hoppas få se EM-VM och OS-mästaren Jeroen Dubbeldam rida Baloé. Fotograf: Roland ThinholmArnold Assarsson hoppas få se EM-VM och OS-mästaren Jeroen Dubbeldam rida Baloé. Fotograf: Roland Thinholm

Dressyrryttarna hann knappt tacka för sig innan startklockan ringer för hoppryttarna i SWB Equestrian Weeks. Från onsdag till söndag ska Breeders Trophy, ungdomsklasser och klasser för seniorer avgöras.

Fjolårets fyraårsvinnare, hingsten Baloé, är en av många som kommer till start under veckan.  På Baloés rygg sitter Arnold Assarsson som hoppas få se EM- VM- och OS-vinnaren Jeroen Dubbeldam testrida och bedöma hingsten i finalen för femåringar.

-Enligt mig är det en av världens bästa ryttare, självklart hoppas jag få se honom rida Baloé men det är en lång väg dit, säger Arnold Assarsson.

I klasserna för de unga hästarna är det 3-7 åriga hästar som ska göra upp.

I 6-års finalen är det inte bara Breeders Trophy pengar som står på spel. Finalen är också ett kval till Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar som avgörs i samband med Göteborg Horse Show. I fjol kom bland annat Ninette Bollinders Heartcore L till final efter att ha vunnit Breeders Trophy för 6-åringar.

-Att se sin häst i Gothenburg Horse Show, på en femstjärnig tävling, får man som uppfödare och ägare inte vara med om så många gånger. Det är en fantastisk möjlighet för de nyblivna sjuåringarna att komma till start på en sådan tävling och det är en fantastisk möjlighet för oss som uppfödare att marknadsföra våra hästar, säger Ninette Bolinder som hoppas ha med en 6-åring till Breeders Trophy nästa år så hon kan få uppleva samma sak igen.

Förutom alla hoppklasser, för såväl äldre som yngre hästar kommer även en auktion med hopptalanger att genomföras. 21 föl och unghästar ska auktioneras ut av belgaren Frederik de Bakker.

I klasserna för äldre hästar kommer bland andra makarna Linnea Ericsson Carey och Shane Carey till start. De brukar alltid åka och titta på unghästtävlingarna Breeders Trophy men har sällan själva haft några hästar med. I år, när tävlingen kompletterats med öppna klasser för äldre hästar har de anmält åtta stycken.

- Det finns väl ingen som inte vill tävla på Flyinge? ATG Riders Leauge har vi inte provat på tidigare, det ska bli riktigt kul, säger Linnea Ericsson Carey som ursprungligen kommer från Danmark men numera är baserad i Svedala.

Under våren 2019 testades hoppserien ATG Riders League på tre platser, Strömsholm Flyinge och Borås. Den blev omåttlig populär. Tävlingen lockade med höga prispengar till ryttarna på 140-nivå och publiken har kunnat spela direkt på tävlingsplatsen, via spelombud och på internet. Klassen på Flyinge blev snabbt full och förutom makarna Carey kommer bland andra Nicole Holmén, Thomas Ryan, Jörgen Larsson och Jens Fredricson till start.

- Det är bra att man kan skapa lite ”hype” kring båda tävlingarna genom att slå samman dem, tycker Linnea Ericsson Carey.

Vill du veta mer om SWB Equestrian Weeks? Här finner du mer information.


Om Swedish Warmblood Association

SWB är en rikstäckande avelsorganisation med syfte att stödja och utveckla avel, uppfödning, utbildning och marknadsföring av svenska varmblodiga hästar. Swedish Warmblood är internationellt konkurrenskraftiga i hoppning, dressyr och fälttävlan. Svenska varmblod i världsklass produceras av våra SWB -uppfödare. De står för en lång tradition av naturlig och hållbar avel av moderna rid- och sporthästar.


Kontaktpersoner

Anna Nyström