2017-03-22 10:13Pressmeddelande

Synoptik visar nytt rekordresultat för 2016 – fortsätter att ta marknadsandelar på stabil marknad

SmarteyesSmarteyes

Synoptik, en av Sveriges ledande optikkedjor, har växt kraftigt de senaste åren och visar nytt rekordresultat för 2016. De senaste fem åren har optikkedjan haft en genomsnittlig årlig omsättningstillväxt på 10,8 procent vilket är fyra gånger större än marknadens 2,6 procent, samt en positiv resultatutveckling på 320 procent under samma period. Marknadsandelarna ökar och nu satsar optikkedjan på ytterligare expansion för att kunna erbjuda prisvärd kvalitetoptik till ännu fler svenskar.

– Synoptik har haft en stark utveckling av både omsättning och resultat sedan ett antal år, och jag är glad att kunna konstatera att också 2016 är ett framgångsrikt år. Under året har vi fortsatt att expandera med fler butiker runt om i landet, något vi kommer att göra även under 2017. Jag är oerhört stolt över vår organisation och vad vi tillsammans åstadkommit under de senaste åren. Vi ser nu fram emot att fortsätta vår resa för att bli Sveriges folkoptiker, säger Roland Olsson, vd för Synoptik.

Under den senaste femårsperioden har Synoptik haft en omsättningstillväxt på 67 procent att jämföra med branschens knappa 14 procent, vilket innebär att optikkedjan ökat sin marknadsandel med dryga 50 procent sedan 2011. Med 127 butiker är Synoptik idag Sveriges näst största optikkedja sett till antal butiker. Under samma period har resultatet ökat med 320 procent, från 40 miljoner kronor (2011) till 171 miljoner kronor (2016).

– En avgörande förklaring till vår framgång är våra skickliga och motiverade medarbetare. Vi arbetar aktivt med våra värderingar och investerar i att stärka ledarskapet i organisationen, något som nyligen manifesterades i att vi blev certifierade av Great Place to Work. Medarbetare som trivs och utvecklas på sin arbetsplats är helt avgörande för att vi ska kunna leverera den service som våra kunder förväntar sig, varför det är riktigt roligt att få ett sådant kvitto på att vi lyckats.

Synoptik har tidigare nominerats till Årets butikskedja i Retail awards och Roland Olsson har nominerats till Årets ledare i samma tävling. I fjol var han även nominerad till Årets VD, en utmärkelse som arrangeras av ledarskapssajten motivation.se.

Fakta Synoptik
Ägare: Synoptikfonden (36 %) och GrandVision N.V. (64 %). Synoptikfonden är en icke vinstdrivande stiftelse som verkar för att främja nordisk forskning inom optik som varje år delar ut flera miljoner kronor i forskningsstöd.
Omsättning 2016 (2015): 970,3 (862,9) Mkr
Rörelseresultat efter avskrivningar: 171,2 (127,5) Mkr
Resultat före skatt: 159 (115) Mkr
Antal anställda: ca 800
Antal butiker:127

Källa: GfK/Optikbranschen

För mer information:
Roland Olsson, vd Synoptik, tfn: +46 (0)70-190 11 13, e-post: rol@synoptik.se 
Bilder för fri publicering kontakta: Olof Mattson, e-post: olof.mattson@perspective.se, tfn: +46 (0)70-958 96 31


Om Synoptik Sweden AB

Synoptik är experter på optik sedan grundandet 1931 och har idag över 140 butiker i hela Sverige. Med ett erbjudande om kvalitetsoptik som alla kan ha råd och en årsomsättning på över 1,2 miljarder är Synoptik Sveriges folkoptiker. Företaget ägs delvis av Synoptikfonden, en icke vinstdrivande stiftelse som verkar för att främja nordisk forskning inom optik. Varje år skänks en del av vinsten från Synoptik till forskning inom optik och oftalmologi. Synoptik är även en del av GrandVision N.V., en världsledande aktör inom optisk detaljhandel, med drygt 7 400 butiker i fler än 40 länder. För mer information, se www.synoptik.se


Kontaktpersoner

Roland Olsson
Verkställande direktör
Roland Olsson
Rebecka Rane
Optiker och ingår i Synoptiks kliniska team/support
Rebecka Rane
Marielle Wernoltz
Marketing Manager
Marielle Wernoltz