2014-05-22 13:30Pressmeddelande

Synoptik öppnar ny butik i Stenungsund – inviger insamling till Optiker utan gränser – ska hjälpa fattiga Latinamerikaner att se bättre

SmarteyesSmarteyes

I samband med att Synoptik idag öppnade butik i Stenungsund invigde hjälporganisationen Optiker utan gränsers initiativtagare, John Godoy, en glasögoninsamling till fattiga människor i Latinamerika. I höst reser organisationen för att hjälpa tusentals människor att se bättre så att de kan studera och arbeta. Insamlingen i butiken i Stenungsund förväntas inbringa hundratals begagnade glasögon till den kommande hjälpresan som är den femte i raden.

John Godoy är eldsjälen som har varit på ett stort antal hjälpresor och totalt hjälpt 130 000 människor att få nya glasögon så att de kan se bättre.

– Situationen för många människor i Latinamerika är mycket svår. Det skickas en del bistånd i form av medicin och mat men att se bra så att man kan börja studera och arbeta prioriteras inte. Därför åker vi varje år ner med optiker från Synoptik och tar med oss tusentals begagnade glasögon så att vi kan hjälpa människor att se bättre. Extra stort behov är det av barnglasögon, många barn hamnar tyvärr efter i skolan eftersom de ser för dåligt. Jag tror och hoppas att Stenungsundsborna kommer engagera sig i insamlingen, säger John Godoy, som nu planerar sin femte hjälpresa med Optiker utan gränser. Tidigare resor har bland annat gått till Bolivia, Nicaragua och Peru.

Via Synoptiks 108 butiker runt om i landet samlar man nu in glasögon till hjälpresan till Latinamerika. Inför den senaste hjälpresan till Peru samlade man in över 23 000 glasögon.

– Vi är mycket stolta och glada över att vi genom vårt engagemang och vår kunskap om optik kan hjälpa människor att se bättre. Extra roligt är det att få inviga insamlingen till Optiker utan gränser i en helt nyöppnad butik dit vi hoppas att många vill komma för att skänka sina begagnade glasögon. Vi kan bara i förväg ödmjukt tacka de Stenungsundsbor som kommer att delta i insamlingen, de gör verkligen en insats, säger Roland Olsson, vd på Synoptik

Vad är Optiker utan gränser?
Optiker utan gränser är ett samarbete mellan Synoptik och hjälporganisationen Vision For All. Tillsammans samlar man in begagnade glasögon som via årliga biståndsresor skänks till lokalbefolkningen i utsatta länder. Synoptiks optiker och optikerassistenter genomför synundersökningar och utprovning av glasögon på plats. Av dem man hjälper är cirka 60 procent kvinnor, 1 av 10 är barn och en majoritet har aldrig haft korrekt synkorrigering tidigare.

För mer information:
John Godoy, grundare av Vision for all och initiativtagare till Optiker utan gränser, tfn: +46 (0)70-222 56 70

Bilder för fri publicering kontakta: Olof Mattsson, tfn: +46 (0)70-958 96 31


Om Synoptik Sweden AB

Synoptik är experter på optik sedan grundandet 1931 och har idag över 140 butiker i hela Sverige. Med ett erbjudande om kvalitetsoptik som alla kan ha råd och en årsomsättning på över 1,2 miljarder är Synoptik Sveriges folkoptiker. Företaget ägs delvis av Synoptikfonden, en icke vinstdrivande stiftelse som verkar för att främja nordisk forskning inom optik. Varje år skänks en del av vinsten från Synoptik till forskning inom optik och oftalmologi. Synoptik är även en del av GrandVision N.V., en världsledande aktör inom optisk detaljhandel, med drygt 7 400 butiker i fler än 40 länder. För mer information, se www.synoptik.se


Kontaktpersoner

Roland Olsson
Verkställande direktör
Roland Olsson
Rebecka Rane
Optiker och ingår i Synoptiks kliniska team/support
Rebecka Rane
Marielle Wernoltz
Marketing Manager
Marielle Wernoltz