2020-04-22 08:01Pressmeddelande

Synoptik förklarar: Välj rätt glas till sommarens solglasögon – så skyddar du dina ögon bäst

SmarteyesSmarteyes

Genom att välja rätt glas till solglasögonen inför sommaren kan man skona ögonen från skadliga UV-strålar och få bästa möjliga glas för olika användningsområden. Stina Lönn, chef för kliniska frågor på Synoptik, förklarar vad man ska tänka på när man väljer årets solglasögon.

Solglasögon är ett viktigt skydd mot skadlig UV-strålning. UV-strålar skadar ögat vilket på sikt bland annat kan leda till problem med gula fläcken och grå starr. Med ett färgat glas ökar pupillens storlek och ljusinsläppet och då gäller det att glaset stoppar för UV-ljus. Väljer man solglasögon som är CE-märkta kan man lita på att de har ett fullgott skydd mot UV-strålning, säger Stina Lönn.

– När man väljer solglasögon är det bra att fundera på hur och var man kommer att använda dem. Olika färger och funktioner på glasen passar bra till olika situationer, säger Stina Lönn och fortsätter:

Polariserade glas tar bort bländningar och reflexer på horisontella ytor som vatten och blöta vägbanor. Därför passar polariserade glasögon mycket bra vid bilkörning och båtliv. Om du hellre sitter i solstolen och läser på din surfplatta eller mobil passar ett färgat icke-polariserat glas bättre eftersom skärmens och glasens polarisering kan störa varandra.

Bra passform är också viktigt för att skydda ögonen från reflexer och bländningar. Se till att solglasögonen inte släpper in ljus underifrån, ovanifrån eller från sidorna och sluter tätt kring näsan.

Solglasögon skyddar inte bara ögonen, de är även ett bra hjälpmedel till olika aktiviteter på sommaren.

Rätt färg för rätt aktivitet:

  • Bruna glas är mycket omtyckta då de ger en varm och behaglig färgton. De är kontrasthöjande och passar bra för utomhusaktiviteter som golf. Bruna glas passar även bra till bilkörning då de gör det lättare att se vägar, skyltar och hinder.
  • Gröna glas ger en bra färguppfattning, förstärker kontraster och fungerar fint i alla väder. Passar perfekt som allroundglas.
  • Gråa glas ger en neutral och balanserad ton som upplevs kyligare än bruna glas. De passar bra till både cykling och löpning.
  • Orange och gula glas är inte lika mörka och är därför bra vid molniga och dimmiga dagar. De kompenserar snabbt för ljus- och skuggväxlingar vilket passar perfekt inför sommaren.

Läs mer på https://www.synoptik.se/solglasogon/fargade-glas.

För mer information:
Stina Lönn, chef för klinisk utveckling på Synoptik, tfn: +46 (0)70-628 23 32 e-post :stl@synoptik.se
Pressansvarig och bilder för fri publicering kontakta: Anders Ekhammar, tfn: +46 (0)70-746 25 79, e-post: anders.ekhammar@perspective.se


Om Synoptik Sweden AB

Synoptik är experter på optik sedan grundandet 1931 och har idag över 140 butiker i hela Sverige. Med ett erbjudande om kvalitetsoptik som alla kan ha råd och en årsomsättning på över 1,2 miljarder är Synoptik Sveriges folkoptiker. Företaget ägs delvis av Synoptikfonden, en icke vinstdrivande stiftelse som verkar för att främja nordisk forskning inom optik. Varje år skänks en del av vinsten från Synoptik till forskning inom optik och oftalmologi. Synoptik är även en del av GrandVision N.V., en världsledande aktör inom optisk detaljhandel, med drygt 7 400 butiker i fler än 40 länder. För mer information, se www.synoptik.se


Kontaktpersoner

Roland Olsson
Verkställande direktör
Roland Olsson
Rebecka Rane
Optiker och ingår i Synoptiks kliniska team/support
Rebecka Rane
Marielle Wernoltz
Marketing Manager
Marielle Wernoltz