2019-09-02 08:00Pressmeddelande

Stora Synundersökningen 2019: Många föräldrar är oroliga över barns synhälsa vid skärmtittande ”Föräldrars oro är befogad”

SmarteyesSmarteyes

70 procent av alla svenska föräldrar anser att deras barn spenderar för mycket tid framför en skärm*. Samtidigt känner 43 procent av föräldrarna en oro över att barnens ögon ska påverkas negativt av allt skärmtittande. Detta visar Stora Synundersökningen 2019**, gjord av Synoptik i samarbete med Novus. Samtidigt bekräftar optiker från Synoptik att för mycket skärmtittande är negativt för ögonhälsan, men det finns många bra tips till föräldrar med skärmintensiva barn.

– Föräldrarnas oro är befogad. Att fokusera blicken på nära håll överanstränger ögat. Barn spenderar mycket tid över böcker och olika skärmar under tiden i skolan och vid läxläsning. När barnen dessutom ägnar mycket fritid framför en skärm ökar risken drastiskt att få problem med synen. Vanligast är att mycket skärmtittande leder till närsynthet. Andra problem kan vara dubbelseende när ögat inte orkar anpassa sig till avståndet eller följdsjukdomar av närsynthet, så som näthinneavlossning och glaukom, säger Awet Tesfamariam, optiker och chef för kliniska frågor på Synoptik.

  • Begränsa tiden framför skärm – ju yngre barnet är desto mindre tid bör de spendera framför en skärm.
  • Stora skärmar är bättre än små – försök att undvika mobilskärmen så långt möjligt, välj hellre TV:n som ger ett längre avstånd till ögat.
  • Sitter barnet framför en mobil eller surfplatta, se till att barnet inte har näsan rakt ner i skärmen. Vi rekommenderar ett avstånd på cirka 40 cm.
  • Framför datorn kan avståndet gärna få vara 60-80 cm och ett tips är att dra ner skärmljuset eftersom starkt ljus kan göra att ögonen blir trötta och irriterade.
  • Var ute mycket – dagsljus ger en positiv effekt på ögat och motverkar närsynthet. Utelek bidrar också till att ögat får slappna av och fokusera på längre avstånd.
  • Undvik alla skärmar minst en timma före läggdags – det gör att barnens ögon hinner slappna av och det blir enklare att somna.
  • Klagar barnen på huvudvärk, torra eller irriterade ögon, kan det vara på grund av ljuset från skärmarna, så kallat blåljus. Ta en paus från skärmen och låt ögonen vila genom att göra något annat en stund.
  • Linser specialanpassade för barn kan vara ett bra sätt att bromsa närsynthet. De förebygger så att närsyntheten inte ökar genom att tillväxten av barnets ögon bromsas upp istället för att öka vilket den kan göra om barnet använder vanliga glasögon.
  • Falsk närsynthet/ögonkramp kan uppkomma. Det betyder att ögat ständigt arbetar så som det gör vid nära fixering, oavsett var ögat tittar. Detta gör att barnet ser dåligt på långt håll. Detta kan avhjälpas med glasögon.
  • Kontrollera barnens syn regelbundet hos optikern. Minst en gång per år, gärna oftare.

Se bilaga för mer statistik och information om undersökningen.

* Skärm: Mobiltelefon, läsplatta, datorskärm eller TV.
** Stora Synundersökningen 2019 från Synoptik är en kvantitativ webbundersökning gjord i samarbete med Novus. Den innehåller attitydfrågor och fakta kring användandet av glasögon, linser och solglasögon för både barn och vuxna. Resultatet som presenteras här är en del av den totala undersökningen. Målgruppen för undersökningen är den svenska allmänheten, 18-79 år med nedbrytning på föräldrar till barn på 15 år eller yngre. Totalt har 2307 intervjuer genomförts under perioden 21–28 mars 2019. Deltagarfrekvensen är 61 %. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel.

För mer information:

Maja Kalm Henefalk, optiker på Synoptik i Linköping, tfn: + 46 (0)13-141810, e-post: mkl@synoptik.se

Lottie Funck Ekelund, marknadsdirektör Synoptik, tfn: +46 (0)73-523 40 22, e-post: lfe@synoptik.se

Pressansvarig och bilder för fri publicering kontakta: Anders Ekhammar, tfn: +46 (0)70-7462579, e-post: anders.ekhammar@perspective.se


Om Synoptik Sweden AB

Synoptik är experter på optik sedan grundandet 1931 och har idag över 140 butiker i hela Sverige. Med ett erbjudande om kvalitetsoptik som alla kan ha råd och en årsomsättning på över 1,2 miljarder är Synoptik Sveriges folkoptiker. Företaget ägs delvis av Synoptikfonden, en icke vinstdrivande stiftelse som verkar för att främja nordisk forskning inom optik. Varje år skänks en del av vinsten från Synoptik till forskning inom optik och oftalmologi. Synoptik är även en del av GrandVision N.V., en världsledande aktör inom optisk detaljhandel, med drygt 7 400 butiker i fler än 40 länder. För mer information, se www.synoptik.se


Kontaktpersoner

Roland Olsson
Verkställande direktör
Roland Olsson
Rebecka Rane
Optiker och ingår i Synoptiks kliniska team/support
Rebecka Rane
Marielle Wernoltz
Marketing Manager
Marielle Wernoltz