2021-08-04 11:20Pressmeddelande

Solglasögon under 90 år: Mer hållbara val – men lika självklar modeaccessoar då som nu

SmarteyesSmarteyes

Solglasögonen har i snart hundra år varit en av de viktigaste accessoarerna. Trenderna har växlat genom åren och många av våra största stjärnor har burit solglasögon som ett signum och ett statement för sin tid.

– Det praktiska skälet att skydda ögonen från skarpt solljus var grunden till solglasögonen. Men det blev snabbt också en accessoar som användes för att uttrycka sin personlighet och vad man stod för. Det är fantastiskt att se hur modet har sett ut under de senaste årtiondena, många solglasögon har blivit ikoniska efter att ha burits av kändisar och vi ser att många av dessa modeller fortfarande lever kvar, säger Paulina Håkansson, glasögonstylist på Synoptik.

Under 30-talet kom den första riktiga solglasögontrenden, den klassiska pilotbågen. Modellen kom från början till av praktiska skäl. Piloterna klagade på huvudvärk och bländning och man tog då fram dessa polariserande solglasögon som täckte så stor del av synfältet som möjligt. Designen gick hem på bred front och blev en tydlig trend över hela världen.

40-talet var årtiondet då tillverkningsindustrin revolutionerade och även solglasögonen fick en del av det. Plasten gjorde det möjligt att få olika färger på bågar och glas och formerna blev djärvare. Det var också nu som solglasögonen fick verklig fart hos den stora massan.

Under 50-talet blev solglasögon en accessoar på allvar. Ikoner som James Dean och JFK sågs med solglasögon allt som oftast och Marilyn Monroe i sina ”cat eye”-bågar är det väl ingen som kunnat undgå. Ray-Ban, som kanske är det största solglasögonmärket genom tiderna, lanserade sin ikoniska Wayfarer under 50-talet, en modell som sedan dess har varit otroligt populär.

De stora solglasögonens årtionde, 60-talet. Det var då vi såg Jackie Kennedy Onassis och Audrey Hepburn i stora solglasögon och ville man vara rätt var det så man skulle se ut. Under detta årtionde blev mode tillgängligt för den breda allmänheten tack vare produktionsutvecklingen och allt fler fick råd att klä sig och bära accessoarer som många av filmstjärnorna.

När 70-talets mindre solglasögon gjorde entré var det ikoner som John Lennon som satte trenden. De små, ofta färgade glasen, blev snabbt populära i hippieeran. Vi ser det framför oss – kampen och demonstrationerna mot stormakterna gjordes i små runda gula solglasögon. Trenden var stark, men gick relativt snabbt över till nästa årtiondes revolt.

Top Gun med Tom Cruise gav under 80-talet Ray-Ban en ny storhetstid med sina klassiska Wayfarer och pilotbågar. Materialen utvecklades och blev lättare och tillsammans med de enorma mobiltelefonerna och axelklaffarna blev solglasögon en av de viktigaste accessoarerna.

Det minimalistiska 90-talsmodet inspirerades av filmer som Matrix och Men in Black. Välklätt och lätta material med funktion och riktigt mörka glas var de ultimata solglasögonen. Sportinspirerat blev ledordet för att uppnå den snabba och kvicka attityden.

Årtiondet då solglasögonen på allvar blev kändisarnas signum – Bono, Paris Hilton, Karl Lagerfeld. Alla ville visa upp sig i solglasögon som var iögonfallande. 2000-talets mode handlade mer om att visa sig originell än att följa en trend, vilket gjorde solglasögonen till en tacksam accessoar för att visa sin egen unika stil.

Det förra årtiondet, 2010-talet, har för solglasögon blivit känt för ett oerhört stort utbud. Alla kända designers utvecklade sina egna solglasögonkollektioner och att ha många olika solglasögon som passade till olika stilar och ändamål blev allt vanligare.

2020-talet har så här långt blivit lite av en nostalgitripp under årtiondena. Det romantiska 60-talet har kommit tillbaks, men också det rena 90-talet med funktion och lätta material. Samtidigt ser vi hur naturmaterial blir allt vanligare och att konsumenten vill göra hållbara val för framtiden genom att bära solglasögon tillverkade av återvunna material.

För mer information:

Anders Ekhammar, pressansvarig Synoptik, tfn +46 (0)70-746 25 79, e-post: anders.ekhammar@perspective.se


Om Synoptik Sweden AB

Synoptik är experter på optik sedan grundandet 1931 och har idag över 140 butiker i hela Sverige. Med ett erbjudande om kvalitetsoptik som alla kan ha råd och en årsomsättning på över 1,2 miljarder är Synoptik Sveriges folkoptiker. Företaget ägs delvis av Synoptikfonden, en icke vinstdrivande stiftelse som verkar för att främja nordisk forskning inom optik. Varje år skänks en del av vinsten från Synoptik till forskning inom optik och oftalmologi. Synoptik är även en del av GrandVision N.V., en världsledande aktör inom optisk detaljhandel, med drygt 7 400 butiker i fler än 40 länder. För mer information, se www.synoptik.se


Kontaktpersoner

Roland Olsson
Verkställande direktör
Roland Olsson
Rebecka Rane
Optiker och ingår i Synoptiks kliniska team/support
Rebecka Rane
Marielle Wernoltz
Marketing Manager
Marielle Wernoltz