2013-04-23 16:18Pressmeddelande

Så väljer du rätt solskydd för dina ögon

SmarteyesSmarteyes

Vi är idag medvetna om den skadliga UV-strålningen och vi smörjer in oss och tar hand om vår hud med solskydd. Solglasögon väljer vi dock oftast efter mode och stil och inte efter skydd och situation. För att göra dina ögon nöjda är det viktigt att inte bara lägga tid på att hitta de snyggaste bågarna utan även fokusera på hur olika solglas kan påverka ögat.

De första värmande soldagarna brukar vara startsignal för att plocka fram säsongens nya solglasögon. Vid val av nya solglasögon tenderar de flesta att titta på bågens färg och form. I stället bör fokus läggas på glasets färgval, i vilken situation de ska användas och om de är CE-märkta. CE-märkningen innebär att tillverkaren bland annat garanterar att glasen ger ett komplett skydd mot UV-strålning.

-  Ett öga ska alltid skyddas från UV-strålning och glaset skall ha 100 % UV-skydd, även en molnig dag släpps 50% av solens UV-strålning fram. Vad många inte tänker på är att titta på vilken typ av solglas bågen har och om dessa passar den aktivitet de skall användas till. De solglasögon man väljer i stan kanske inte passar för strand och strandaktiviteter, säger Helene Hjertberg, Leg optiker, Synoptik.

Olika färger för olika aktiviteter

Vilken färg man skall välja på glasen beror på i vilket sammanhang solglasögonen skall användas. Det finns även färger som är bra att undvika, anledningen är att det blåa ljuset från solen är skadligt för ögat och med färgat glas som innehåller mycket blått utsätter man sina ögon för maximalt blått ljus.

·  Grå glas: ger bäst naturlig syn utan att toner och nyanser ändras - mycket bra färg för bilkörning.

·  Bruna glas: ger en bra kontrast för synen och ett djup som ögat tycker om.

·  Gröna glas: ger också en bra kontrast. Gröna glas passar bra vid strandliv, vid havet eller vid vattensporter.

·  Gula- och orangefärgade glas: är bäst för en grå dag och är lämpliga för dig som sportar mycket. Golfare har stor nytta av dessa då de ökar kontrasten och man lättare ser bollen.Gula glas är dock inte lämpliga för en riktigt solig dag.

·  Polariserande glas: passar vid skidåkning, segling eller i andra miljöer som är reflekterande.


Tre sommarfavoriter från Synoptik med grått, grönt och bruna glas:

Ray-Ban – en klassiker med en ny spännande skalm. En modern Wayfarer som passar perfekt i bilen eller bakom bågen.

Bild bifogad

Burberry – sköna pilotbågar med Burberrys klassiska mönster på insidan av skalmarna. Passar i båten, på bryggan eller för härligt häng på stranden.

Bild bifogad

Marc by Marc Jacobs – sportiga herrbågar för urbant cityliv.

Bild bifogad

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Lottie Funck Ekelund, Marknadsdirektör Synoptik

073 523 40 22

lfe@synoptik.se

Emilia Wängelin, presskontakt Synoptik

073 824 12 52

emilia.wangelin@isobar.comOm Synoptik Sweden AB

Synoptik är experter på optik sedan grundandet 1931 och har idag över 140 butiker i hela Sverige. Med ett erbjudande om kvalitetsoptik som alla kan ha råd och en årsomsättning på över 1,2 miljarder är Synoptik Sveriges folkoptiker. Företaget ägs delvis av Synoptikfonden, en icke vinstdrivande stiftelse som verkar för att främja nordisk forskning inom optik. Varje år skänks en del av vinsten från Synoptik till forskning inom optik och oftalmologi. Synoptik är även en del av GrandVision N.V., en världsledande aktör inom optisk detaljhandel, med drygt 7 400 butiker i fler än 40 länder. För mer information, se www.synoptik.se


Kontaktpersoner

Roland Olsson
Verkställande direktör
Roland Olsson
Rebecka Rane
Optiker och ingår i Synoptiks kliniska team/support
Rebecka Rane
Marielle Wernoltz
Marketing Manager
Marielle Wernoltz