2018-03-27 13:00Pressmeddelande

Så rustar du dig inför påsktrafiken

SmarteyesSmarteyes

Påskhelgen är en av årets mest olycksdrabbade trafikhelger med många långväga resenärer på vägarna, bländande vårsol och snabbt växlande väderlek. Var sjätte bilist kör dessutom med trafikfarlig syn enligt statistik från Synbesiktningen*. Synoptik och Bilprovningen tipsar om vad du ska tänka på för att hinna se och undvika olyckan innan den inträffar.

Under påskhelgen passar många på att åka iväg på semester eller besöka släktingar. Med många bilister samtidigt på vägarna som kör långa sträckor ökar risken för olyckor. Den starka och låga vårsolen i kombination med våta och ibland hala vägbanor bländar dessutom bilisterna.

Förbättra sikten med solglasögon och bra vindrutor
Inför långresor är det extra viktigt att säkerställa att både förare och bil är redo för vägarna.
– Det är bra att ha ett par solglasögon redo i bilen, reflektioner och blänk från den låga vårsolen kan störa sikten rejält. Ser du bra är det större chans att du hinner upptäcka farliga situationer i tid, säger Helene Hjertberg, optiker på Synoptik.
Synbesiktningen är ett samarbete mellan Bilprovningen och Synoptik och är Sveriges största syntest av bilförare. Enligt senaste undersökningen har en av sex bilister trafikfarlig synskärpa, och en av tio hade inte fått körkortstillstånd med den synskärpa de har idag.

– För att säkerställa god sikt är det viktigt att ta hand om vindrutorna. Se till att du har bra och fungerande torkarblad, att spolarvätskan är ordentligt påfylld och inte fryser på, och att bilrutorna är avtorkade även på insidan. Se också till att du som förare är i god form att köra, att bilen är hel och att alla viktiga tillbehör finns med, säger Morgan Isacsson, expert kontrollbesiktning på Bilprovningen.

Tips inför påsktrafiken

  • 1. Ta med solglasögon: Stark vårsol på våta och blanka vägbanor kan störa sikten rejält, så ha ett par solglasögon i bilen redo. Polariserande glas motverkar blänk och reflexer.
  • 2. Testa synen: Synen kan förändras långsamt utan att vi märker det, särskilt efter 45-årsåldern. Gör ett gratis syntest i en syndator hos optikern vartannat år för att vara säker på att du har en trafiksäker syn.
  • 3. Kolla torkarbladen: Se till att torkarbladen är i god kondition, annars byt dem.
  • 4. Kolla spolarvätska: Se till att spolarvätskan är påfylld och ha med extra i bilen.
  • 5. Ha rena bilrutor: Torka av bilrutorna invändigt för att ha bästa sikten ut.
  • 6. Var utvilad: Du som förare bör må bra och vara utvilad. Planera in raster längs vägen. Är du alert är det större chans att du upptäcker förändrat väglag och farliga situationer.
  • 7. Se över bilen: Se över utvändiga lampor, däckens mönsterdjup och lufttryck.
  • 8. Se över tillbehören: Säkra att reservdäck, domkraft, varningstriangel och viltremsa finns med i bilen.
  • 9. Planera resan: Kolla väderleksrapporten innan resan. Berätta för nära och kära när ni åker hemifrån. Ha med laddad mobil, ordentligt med kläder, skor, filtar och dryck om olyckan är framme.

* Källa: Synbesiktningen.se

Se filmen som visar hur det är att köra med trafikfarlig syn.

För mer information:
Helene Hjertberg, legitimerad optiker, Synoptik, tfn +46 (0)8-440 88 40,
e-post: hhj@synoptik.se

Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef, Bilprovningen, tfn: +46 (0)70-687 03 66,
e-post: cecilia.blom.hesselgren@bilprovningen.se

Morgan Isacsson, expert kontrollbesiktning, Bilprovningen, tfn: +46 (0)73-688 21 76,
e-post: morgan.isacsson@bilprovningen.se

Rebecca Sinnerstedt, presskontakt Synoptik, bilder för fri publicering, tfn +46 (0)70-575 09 55,
e-post: rebecca.sinnerstedt@perspective.se

Vad är Synbesiktningen?
Synbesiktningen är ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen. Syftet är att uppmärksamma synens betydelse för ansvarsfull bilkörning. Under 9 år har totalt cirka 22 000 syntester genomförts. Synbesiktningen genomförs varje år under hösten då körförhållandena ofta är extra svåra och kraven på bilförarnas syn därmed ökar. För mer information, besök www.synbesiktningen.se

Kort om Synoptik
Synoptiketablerades i Sverige 1991 och är idag med över 130 butiker och en omsättning över 1.2 miljarder en av landets ledande aktörer inom optik. Genom att erbjuda kvalitetsoptik som alla kan ha råd med ska Synoptik bli Sveriges folkoptiker. Företaget ägs delvis av Synoptikfonden, en icke vinstdrivande stiftelse som verkar för att främja nordisk forskning inom optik. Varje år skänks därför en del av vinsten från Synoptik till forskning inom optik och oftalmologi. Synoptik är även en del av GrandVision N.V., en världsledande aktör inom optisk detaljhandel, med drygt 7.000 butiker i fler än 40 länder. För mer information, sesynoptik.se.

Kort om Bilprovningen
Med ansvarskänsla, närhet och kunden i fokus är Bilprovningen din trygghet för säkra fordon och bättre miljö. Med 98 stationer och 590 medarbetare är Bilprovningen Sveriges ledande aktör för besiktning av motordrivna fordon. Under 2016 omsatte företaget 654 MSEK. Bilprovningen grundades 1963 och ägs av svenska staten. För mer information besökwww.bilprovningen.se.


Om Synoptik Sweden AB

Synoptik är experter på optik sedan grundandet 1931 och har idag över 140 butiker i hela Sverige. Med ett erbjudande om kvalitetsoptik som alla kan ha råd och en årsomsättning på över 1,2 miljarder är Synoptik Sveriges folkoptiker. Företaget ägs delvis av Synoptikfonden, en icke vinstdrivande stiftelse som verkar för att främja nordisk forskning inom optik. Varje år skänks en del av vinsten från Synoptik till forskning inom optik och oftalmologi. Synoptik är även en del av GrandVision N.V., en världsledande aktör inom optisk detaljhandel, med drygt 7 400 butiker i fler än 40 länder. För mer information, se www.synoptik.se


Kontaktpersoner

Roland Olsson
Verkställande direktör
Roland Olsson
Rebecka Rane
Optiker och ingår i Synoptiks kliniska team/support
Rebecka Rane
Marielle Wernoltz
Marketing Manager
Marielle Wernoltz