2014-03-06 14:45Pressmeddelande

Rekordinsamling till Optiker utan gränser – 23 000 glasögon till behövande i Peru

SmarteyesSmarteyes

I mars åker organisationen Optiker utan gränser till Peru med över 23 000 insamlade svenska glasögon. Årets insamling är därmed den största någonsin. På plats ska organisationen hjälpa tusentals barn och vuxna med glasögon och synundersökningar. Det är fjärde året i rad som Optiker utan gränser, ett samarbete mellan hjälporganisationen Vision for all och optikkedjan Synoptik, hjälper människor i utsatta länder att se bra. På så sätt skapas också möjligheter till arbete och skolgång.

– Allt börjar med synen. Saknar man god syn saknar man också ofta möjligheten att försörja sig och delta i samhället. Under varje resa möter vi människor som har svåra synfel och som aldrig haft ett par glasögon. För dem kan ett par glasögon betyda skillnaden mellan att leva i svår fattigdom eller att få arbeta och studera, säger John Godoy, grundare av Vision for all.

Synoptik som utför synundersökningarna i Peru har engagerat både personal och kunder i insamlingen.

– Vi är överväldigade av engagemanget för Optiker utan gränser. Vi vill tacka alla tusentals svenskar som lämnat in sina glasögon till oss och därmed bidragit till ett bättre liv för många fattiga i tredje världen, säger Lottie Funck Ekelund, marknadsdirektör på optikkedjan Synoptik

Förra året samlade Optiker utan gränser in 16 000 glasögon vilket resulterade i hjälp till tusentals människor i Nicaragua. I år har svenska folket skänkt ännu fler av sina gamla men väl fungerande glasögon till Optiker utan gränser. Resan till Peru sker mellan 20-30 mars.


Om Synoptik Sweden AB

Synoptik är experter på optik sedan grundandet 1931 och har idag över 140 butiker i hela Sverige. Med ett erbjudande om kvalitetsoptik som alla kan ha råd och en årsomsättning på över 1,2 miljarder är Synoptik Sveriges folkoptiker. Företaget ägs delvis av Synoptikfonden, en icke vinstdrivande stiftelse som verkar för att främja nordisk forskning inom optik. Varje år skänks en del av vinsten från Synoptik till forskning inom optik och oftalmologi. Synoptik är även en del av GrandVision N.V., en världsledande aktör inom optisk detaljhandel, med drygt 7 400 butiker i fler än 40 länder. För mer information, se www.synoptik.se


Kontaktpersoner

Roland Olsson
Verkställande direktör
Roland Olsson
Rebecka Rane
Optiker och ingår i Synoptiks kliniska team/support
Rebecka Rane
Marielle Wernoltz
Marketing Manager
Marielle Wernoltz